Publicado 29/03/2019 13:47CET

El Govern inverteix 1,6 milions en la prevenció, control i seguiment de plagues i malalties a boscos

Bosc de Bellver
GOB - Archivo

   PALMA DE MALLORCA, 29 mar� (EUROPA PRESS) -

   El Consell de Govern ha autoritzat a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a contractar el servei de prevenció, control i seguiment de les principals plagues i malalties dels boscos de Balears per un valor estimat de 1.674.507,20 euros.

   Segons ha explicat la portaveu del Govern, Pilar Costa, en roda de premsa, el contracte inclou el compliment de les obligacions amb la Unió Europea (UE) respecte dels organismes de quarentena. El període d'execució és de dotze mesos i preveu 21 actuacions en total.

   D'aquestes, hi ha 14 relatives a la prevenció, el control i el seguiment de les següents plagues: la processionria del pi (Thaumetopoea pytiocampa), el banyarriquer del roure (Cerambyx cerdo), l'eruga peluda (Lymantria dispar), els perforadors del pi (Tomicus destruens, Orthomicus erosus i Monochamus galloprovincialis) i l'eruga barrinadora del garballó (Paysandisia archon).

   El contracte preveu, a més, cinc actuacions de control d'organismes de quarentena, és a dir, organismes que poden arribar a constituir una plaga de risc i que estan determinats per l'Organització Europea i Mediterrnia per a la Protecció de les Plantes (OEPP).

   En aquest cas, les actuacions fan referncia als següents organismes: el fong causant de la mort sobtada dels roures (Phytophthora ramorum), el fong que causa el xancre resinós del pi (Gibberella circinata), l'escarabat de les banyes llargues (Anoplophora chinensis), el bacteri Erwinia amylovora i el nematode de la fusta del pi (Bursaphelenchus xylophilus).

   Finalment, també s'inclou el seguiment mensual de les 43 parcelles que componen la Xarxa Balear d'Avaluació i Seguiment de Danys en Masses Forestals (22 a Mallorca, deu a Menorca, nou a Eivissa i dues a Formentera), així com el seguiment científic dels dispositius de captura installats a cadascuna d'aquestes parcelles.

   Aquests paranys estan collocats amb la intenció d'incrementar el coneixement de la fauna dels ecosistemes forestals de l'arxiplag. A part de les actuacions directes, un dels objectius d'aquest contracte passa per incrementar les accions i mesures preventives de bioseguretat.

   La insularitat incrementa la vulnerabilitat del territori respecte de l'arribada d'espcies extiques i/o plagues forestals. Per aix, es preveu com a imprescindible prendre aquests tipus de mesures.

   No obstant aix, cal subratllar que el Govern no disposa de les competncies relatives al control i decomís de material vegetal a ports i aeroports, que es troba en mans de l'Estat.