El Govern retira 4.000 articles de Halloween per no complir la normativa

Publicado 28/10/2019 16:58:02CET
Alguns dels articles retirats per Consum.
Alguns dels articles retirats per Consum. - CAIB

   PALMA DE MALLORCA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

   La Direcció General de Consum del Govern ha retirat uns 4.000 articles com a disfresses, màscares, articles de broma i altres complements relacionats amb la festa de Halloween, que se celebra aquest dijous a la nit, vigília de Tots els Sants.

   És el resultat de la campanya específica que es realitza des de fa uns anys, amb motiu de l'auge d'aquesta celebració a Balears.

   En la campanya de 2019, durant aquest octubre, s'han realitzat 49 visites d'inspecció i vigilància a comerços on es venen productes per a la celebració de Halloween i que van destinats a menors de 14 anys, per comprovar que aquests productes compleixen els requisits de seguretat i etiquetatge que exigeixen les normes vigents.

   Durant aquestes visites s'han realitzat 335 actuacions de controls sobre disfresses, màscares, articles de broma i altres complements, i s'ha comprovat si la seva composició, etiquetatge i característiques s'ajusten a la normativa.

   Entre els productes retirats, les principals deficiències detectades han estat l'etiquetatge en idioma no oficial, la falta del marcat CE o elements de les disfresses o complements que podien suposar un risc per als nens, com a cordons per lligar-se al coll. També s'han tret del circuit comercial alguns articles de broma que tenien accés directe a piles de botó.

CONSELLS DE CONSUM

   D'altra banda, la Direcció general de Consum recorda la importància d'assegurar-se que els productes i disfresses reuneixen tots els requisits de seguretat exigits.

   Així, indiquen que si s'opta per la compra de disfresses, cal tenir en compte l'edat del nen: si té menys de set anys, no han de portar cordes ni cordons a la zona del coll. Si té més de set anys, els cordons no poden ser superiors a 7,5 centímetres de llarg. Si té menys de 14 anys, han d'indicar els advertiments de seguretat.

   A més, ha de comprovar-se que els complements no tinguin parts punxegudes ni peces petites que puguin desprendre's. Les màscares han de tenir suficients orificis de ventilació que evitin l'asfíxia i han de ser adequades per a la grandària i l'edat de les persones que hagin d'usar-les.

   Des de Consum també recorden que els productes de maquillatge, poden causar reaccions al·lèrgiques, ja que contenen substàncies químiques. Es recomana provar prèviament el producte en alguna zona de la pell i, una vegada acabada la diversió, assegurar-se de netejar ben cara i cos perquè no quedin restes.

   A més, expliquen que cal fixar-se que l'etiquetatge indiqui, com a mínim, el nom del producte, fabricador o importador, adreça, data mínima de caducitat, nombre de lot, components, marca, país d'origen i marcat CE (indicador fonamental de la conformitat d'un producte amb la legislació de la Unió Europea).

   També assenyalen que s'ha d'anar amb compte amb els esmalts d'ungles doncs contenen dissolvents i els més petits solen portar-se les mans a la boca. Així, demanen que s'eviti els esprais per tenyir-se el pèl. Poden utilitzar-se perruques, mocadors, capells de color, en el seu lloc.

   D'altra banda, les disfresses, màscares, perruques i complements han de ser resistents al foc. Pel seu costat, els productes de pirotècnia solament poden vendre's en establiments autoritzats.

   Finalment, Consum indica que si s'opta per l'elaboració pròpia de la disfressa, a més de l'exposat, poden utilitzar-se materials reciclats, acudir a botigues de segona mà o intercanviar-los. Així s'evita el consum de plàstic, present en la majoria de les disfresses, la composició de les quals és el polièster i també en els accessoris, com a perruques sintètiques, capells, màscares i galledes.

Para leer más