Més de 116.000 persones tenen malaltia renal crònica a Balears i més de 1.200 necessiten diàlisi o trasplantament

Publicado 14/3/2019 14:04:06CET

PALMA DE MALLORCA, 14 Mar. (EUROPA PRESS) -

Més de 116.000 persones tenen malaltia renal crònica a Balears i més de 1.200 necessiten diàlisi o trasplantament, segons l'últim Registre actualitzat de la Societat Espanyola de Nefrología i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

Aquest Registre assenyala que Balears es situa per sobre de la mitjana nacional sobre l'impacte de la malaltia renal a les seves fases avançades, amb una incidència (nous casos) que va aconseguir en 2017 els 180 pmp, enfront dels 141 pmp de la mitjana nacional, sent la comunitat en què més ha crescut el nombre de persones que requereixen Tractament Renal Substitutiu (TRS).

Aquesta última dada indica que el nombre de persones que han passat a necessitar Tractament Renal Substitutiu -és a dir, diàlisi o trasplantament- ha crescut en tan sols un any més d'un 18% en la Comunitat, amb 210 persones més en total.

Quant a la prevalença (població total afectada), les xifres són una mica inferiors a la mitjana d'Espanya, amb 1.083 pmp enfront de 1.208 pmp de la mitjana nacional.

S'estima que ja són més de 116.000 persones a Balears les que tenen Malaltia Renal Crònica, de les quals més de 1.260 són pacients que requereixen Tractament Renal Substitutiu (TRS).

D'altra banda, Balears ha estat una de les comunitats que més ha apostat en l'últim any per l'inici del TRS en la modalitat de diàlisi peritoneal, situant-se ja al capdavant d'Espanya (amb un 9,1% del total de persones en TRS), amb la consegüent millora en la qualitat de vida dels pacients.

A nivell global, s'estima que uns 850 milions de persones a tot el món tenen malaltia renal i que causa almenys 2,4 milions de morts a l'any, constituint una de les causes de mortalitat de més ràpid creixement en l'actualitat.

Segons els últims estudis, més del 10% de la població adulta té malaltia renal. A Espanya, la mortalitat de la Malaltia Renal Crònica s'ha vingut situant per sobre del 8% en l'última dècada, fins a aconseguir gairebé el 9% l'any 2017.

Les principals causes de mortalitat d'aquesta patologia al nostre país són les malalties cardiovasculars i les infeccions. Dels 7 milions de persones que pateixen Malaltia Renal Crònica, unes 60.000 estan en Tractament Renal Substitutiu (TRS), és a dir, requereixen de tractament d'hemodiàlisi, diàlisi peritoneal o trasplantament per a substituir la funció dels seus ronyons.

Els segments de població amb major prevalença d'ERC en TRS són el de la població entre 65 i 74 anys, el de més de 75 anys, i el de la població entre 45 i 64 anys.