Actualizado 20/05/2008 20:24 CET

Parlament demana el Govern que prengui mesures per mantenir elements identitaris de l'arquitectura urbana tradicional

El PP critica la "inseguretat" del PSIB, de cara a aconseguir acords amb els seus socis de Govern respecte la Llei de Barris

PALMA DE MALLORCA, 20 de maig (EUROPA PRESS)

El Parlament va aprovar avui, amb els vots del PSIB, UM i Bloc i l'abstenció del PP, una Proposició No de Llei presentada pels socialistes, mitjançant la qual, s'ha instat el Govern que prengui mesures pel manteniment dels elements identitaris de l'arquitectura urbana tradicional dels pobles i ciutats de Balears.

Alhora, mitjançant aquesta iniciativa la Cambra autonòmica va sol·licitar l'executiu balear que la política d'ajudes per a la rehabilitació de barris consideri el valor del paisatge urbà, tant a nivell d'escena urbana, com de perfil, i que la normativa de concessió d'aquestes subvencions fomenti la reforma d'edificis sobre la reconstrucció.

La parlamentària socialista Cristina Rita va explicar que la Proposició No de Llei també demana el Govern que tingui en compte la conservació del paisatge urbà i de l'arquitectura tradicional dels pobles i ciutats de les illes a l'hora de redactar la Llei de Barris i la futura Llei del Paisatge de Balears.

En aquesta línia, va lamentar que l'urbanisme portat a terme en les àrees industrials de l'arxipèlag ha provocat la creació de nous tipus residencials i d'oci, amb la construcció d'aparcaments, espais i equipaments, la qual cosa ha suposat la "degradació i destrucció del nostre patrimoni arquitectònic tradicional i del paisatge urbà dels centres històrics de les ciutats".

Per la seva banda, els portaveus d'UM i el Bloc, Bartomeu Vicens, i Biel Barceló, respectivament, van instar el Govern a què elabori un catàleg de les zones característiques de Balears, amb la finalitat de què s'estableixi un control del què s'està construint, de cara a evitar que els nous edificis "canviïn la imatge" tradicional dels pobles i ciutats de les Balears.

D'aquesta manera, Barceló va subratllar que el fet de què no s'hagi elaborat el citat catàleg d'edificis emblemàtics, està provocant la destrucció d'immobles que, segons la seva opinió, "haurien d'haver estat conservats" pel seu valor arquitectònic. Així, va indicar que fa poc, es va demolir una casa emblemàtica al municipi mallorquí d'Andratx.

"FALTA DE DIÀLEG I INSEGURETAT"

La parlamentària del PP Carme Feliu va considerar que els centres històrics "no han de ser espais congelats, sinó renovats i reformats sense trencar la identitat pròpia de les ciutats" i, en aquest sentit, va advocar pel manteniment d'una arquitectura tradicional, tot i que va estimar que abans d'aprovar aquesta Proposició No de Llei, el "més lògic" seria que el PSIB i UM "s'asseguessin" per aconseguir un acord respecte a la Llei de Barris i la Llei del Paisatge.

En aquest sentit, va estimar que el fet de què els socialistes presentin una iniciativa per sol·licitar al Govern que prengui mesures per protegir els trets identitaris de l'arquitectura urbana de les Balears evidència una "falta de diàleg" entre els membres de l'executiu i una "inseguretat" per part del PSIB, de de cara a tramitar la futura Llei de Barris.

"Aquest tipus de propostes per part d'un dels partits que recolzen el Govern mostra que es tracta d'un Executiu de pactes en el qual cada formació rema en una direcció, ja que cadascuna intenta competir a veure qui és la més proteccionista per donar una imatge de cara a la galeria", va criticar Feliu.

D'altra banda, va advertir que l'aprovació d'aquesta iniciativa suposarà que els Ajuntaments hauran d'aplicar una gran quantitat de normatives, el que, segons la seva opinió, pot arribar a "paralitzar" la gestió d'aquestes institucions, quan, segons va recordar, el foment de la rehabilitació d'edificis ja està regulada a la Llei de Patrimoni Històric, competència de la qual la tenen atribuïda els Consells Insulars.

Finalment, la parlamentària popular va sol·licitar al PSIB que retirés la seva Proposició No de Llei i s'assegués amb les formacions que donen suport al Govern per elaborar les Lleis de Barris i de Protecció del Paisatge, que és el que "es mereixen els ciutadans". Així, va demanar als socialistes que "no usin el Parlament per intentar arribar a acords amb els seus socis de Govern, que d'una altra manera no aconseguirien".