Actualizado 20/05/2008 16:11 CET

Ple.-Els Ajuntaments rebran 40 euros diaris per cada plaça concertada que destinin a l'atenció a la dependència

El Govern contractarà en el 2009 un total de 50 treballadors socials més als municipis per possibilitar l'aplicació de la llei de dependència

PALMA DE MALLORCA, 20 de maig (EUROPA PRESS)

El Govern aprovarà la setmana que ve una resolució mitjançant la qual els municipis de les illes que comptin amb residències d'estades diürnes podran concertar places per destinar-les als beneficiaris de la llei de dependència, de manera que els Ajuntaments percebran 40 euros diaris per cada plaça concertada que es destini a l'atenció a la dependència.

Així ho va avançar en el ple del Parlament la consellera Afers Socials, Fina Santiago, després de la interpel·lació formulada pel parlamentari del PP Antoni Serra, qui va criticar que encara no ha arribat a la Cambra autonòmica una Llei de Serveis Socials que "posi ordre" a l'aplicació de la llei de dependència i que prevegi la "descentralització" de les infraestructures existents d'atenció a les persones dependents, perquè siguin gestionades per les institucions locals i els Consells Insulars.

En resposta, Santiago va anunciar que després de l'estiu, entre setembre i octubre, presentarà la Llei de Serveis Socials al Parlament, i, en aquest sentit va anunciar que entre l'1 i el 10 de juny remetrà la normativa als populars després de què s'hagi pactat un text amb els Consells Insulars.

Alhora, va avançar que en el 2009 es contractaran a 50 treballadors socials més als municipis de les illes, que se sumaran als 28 ja existents, amb la finalitat de què "possibilitin" la realització del Programa Individual d'Atenció a la Dependència.

D'altra banda, Santiago ha reconegut que actualment, a Balears hi ha un retard de 45 dies en la resolució dels procediments per decidir si una persona dependent rep ajudes econòmiques o prestacions assistencials, com atenció domiciliària, respecte el que estableix la Llei de la Dependència, si bé va confiar en què el desembre del 2008, els processos es puguin fer en un termini màxim de sis mesos "i si és possible reduir-lo".

Finalment, la consellera d'Afers Socials va informar que des d'octubre del 2007, ja s'han presentat a les illes 11.922 sol·licituds de ciutadans per tenir accés als drets previstos a la Llei de la Dependència, de les quals ja s'han realitzat 6.479 valoracions. Així, va detallar que 4.200 dependents ja tenen dret als serveis socials, dels quals 1.915 ja reben prestacions (428 econòmiques i la resta residències o centres d'estades diürnes).

RESIDÈNCIES A UN 20 PER CENT D'OCUPACIÓ

Per la seva banda, Serra va criticar que actualment, hi ha 4.000 expedients de persones dependents que estan sense resoldre a l'arxipèlag i, d'altra banda, va assenyalar que existeixen residències amb entre un 20 i un 50 per cent d'ocupació, "quan el fet desitjable és que estiguessin al cent per cent, ja que hi ha moltes persones que esperen ser ateses".

Alhora, va instar a la consellera que "descentralitzi" els serveis d'atenció a la dependència i, en aquest sentit, va expressar la seva "preocupació" pel fet de què el Govern no prevegi transferir la competència d'aquestes infraestructures als Ajuntaments fins el primer trimestre de 2009. Així, va assenyalar que els Consistoris només tarden una setmana en oferir atenció domiciliària a les persones dependents, mentre que la Conselleria de Serveis Socials endarrereix fins a sis mesos el procediment per determinar si un ciutadà rep ajudes econòmiques o prestacions assistencials.

Serra va considerar "necessari" dotar a les illes d'infraestructures per aplicar la llei de dependència i, en aquesta línia, va apuntar que a dia d'avui, el Govern encara no ha signat amb l'executiu central el protocol previst en matèria de recursos assistencials, de manera que va esperar que "no passi el mateix que amb el conveni de tren, que encara estem esperant".

Finalment, el parlamentari popular va criticar que la Conselleria d'Afers Socials no ha presentat cap nova instal·lació destinada a les persones dependents, "més enllà de les quals van ser propostes pel PP en la passada legislatura".

Per la seva banda, el dirigent d'UM Joseph Melià va criticar que el Govern d'Antich s'ha trobat amb una situació en la qual no hi havia infraestructures, ni els mitjans necessaris per donar resposta a les persones dependents, opinió que va ser compartida pel parlamentari del Bloc, Miquel Ángel Llauger, qui va criticar la "pèssima gestió" realitzada durant la passada legislatura, que, segons la seva opinió, "condiciona l'aplicació de la llei de dependència".

Finalment, la dirigent del PSIB Francisca Lladó va instar la consellera d'Afers Socials que "intenti reduir" el procés de resolució de les sol·licituds perquè es pugui donar resposta a les persones dependents "el més ràpidament possible, sobretot quan es tracta d'una sol·licitud d'un gran dependent", ja que, segons la seva opinió, l'actual procediment és "molt llarg".