PP i Cs es reuniran aquest divendres per a negociar acords de programa i possibles pactes en institucions de les Illes

Publicado 6/6/2019 14:58:29CET
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

Representants del PP i de Cs a Balears mantindran aquest divendres una primera reunió oficial per a iniciar negociacions sobre acords de programa i possibles pactes en diferents institucions de les Illes.

Així ho han comunicat els dos partits aquest dijous. La reunió començarà a les 10.00 hores al Parlament.

Per part del PP, estaran presents el president regional i cap de llista en les passades eleccions autonòmiques, Biel Company; el secretari general, Toni Fuster; i el president del PP d'Eivissa, José Vicente Marí-Bosó.

Per part de Cs, assistiran els membres del comitè de negociació, que encapçala el número 1 de les llistes al Parlament, Marc Pérez-Ribas; la secretària d'organització, Joana Capó, i el diputat en el Congrés Joan Mesquida.

POSSIBLES PACTES EN INSTITUCIONS

A les eleccions del passat 26 de maig, el PP va obtenir 16 diputats, quatre menys que els que va aconseguir en 2015; mentre que Cs va millorar els seus resultats i va passar de dos a cinc diputats -el que implica poder comptar amb grup propi en la Cambra-. No obstant això, la suma de PP i Cs al Parlament es queda lluny de la majoria necessària (30 diputats), que sí que aconsegueixen les forces d'esquerra.

Al Consell d'Eivissa, no obstant això, les xifres sí que obren la porta a un pacte de governabilitat: el PP va obtenir sis consellers i Cs un, i la majoria està en set. Si bé és cert que PSIB i Podem sumeixin també sis consellers, un acord incorporant a la formació taronja sembla poc probable. Un dia després de les eleccions, el conseller electe de Cs Javier Torres ja va avançar que "l'única cosa viable" per a ells és negociar amb el PP per a donar a Vicent Marí la presidència de la institució insular, ja que veuen a Podemos "en les antípodes a nivell ideològic".

AJUNTAMENTS

A priori, les xifres permeten un acord de governabilitat també a l'Ajuntament de Sineu -on el PP té cinc regidors i Cs un-.

En altres localitats, la suma de Cs i PP requeriria del suport del PI per a poder governar. És el cas de Sóller, on el PP va obtenir sis regidors i Cs un, i per a tenir majoria necessitarien al regidor del PI; Andratx -on El PI té tres regidors i és decisiu per a formar un govern tant a l'esquerra com a la dreta-; Sant Antoni de Portmany o Ses Salines.

Més complicat és el cas de Llucmajor, on hi ha un consistori molt fragmentat, amb nou forces amb representació. El PP té cinc edils i Cs té dos, per la qual cosa podrien aconseguir la majoria necessària si sumessin els dos de Vox i els de Llibertat Llucmajor. Amb tot, aquest dijous el president de Vox a Balears, Jorge Campos, ha criticat que Cs ha "rebutjat negociar amb Vox" en aquest municipi.

Contador

Para leer más