Actualizado 20/05/2008 20:33 CET

El PSIB defensa una negociació multilateral mentre que el Bloc advoca per aprofitar les sinergies entre comunitats

Fiol (PP) diu que la posició que mantindrà el PP nacional serà la millor per tots els ciutadans

PALMA DE MALLORCA, 20 de maig (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Bloc per Mallorca, Biel Barceló, es va mostrar avui partidari d'aprofitar les "sinergies" amb altres comunitats autònomes que defensin interessos similars als de Balears davant la pròxima reforma de finançament autonòmic, un extrem que no comparteix el PSIB que aposta en canvi per mantenir encontres multilaterals més propis d'un estat federal.

Son les postures que van defensar avui als passadissos de la Cambra balear els representants polítics dels partits que formen govern a les Illes, un dia abans de la reunió que mantindran demà dimecres el cap de l'executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, amb tots els presidents de les comunitats autònomes governades pel PSOE.

Així, el diputat nacionalista va coincidir amb el Govern espanyol en què "no és bona estratègia" fomentar la creació de "fronts comuns d'unes comunitats contra d'altres", si bé, va considerar inevitable "tenir en compte les postures d'aquelles comunitats que ens beneficien, perquè la negociació derivi cap a aspectes que interessen a Balears".

REUNIÓ MULTILATERAL

Per la seva banda, el portaveu socialista, Antoni Diéguez, va defensar la celebració de reunions multilaterals, entre totes les comunitats autònomes que conformen l'Estat espanyol, que permetin un repartiment equilibrat.

D'aquesta manera, es va mostrar contrari a la proposta de Catalunya de mantenir una trobada bilateral amb l'executiu central per tancar les bases del nou model de finançament a causa que, segons va remarcar, "totes les comunitats autònomes som un mateix Estat". "Amb reunions bilaterals no se solucionarà el problema de finançament d'Espanya", va sentenciar.

Sobre aquesta qüestió, va admetre que la negociació serà "molt difícil" a causa de què cada comunitat té "les seves peculiaritats i les seves pròpies reivindicacions" i, en aquest sentit, va apostar per buscar criteris "generals" i "sòlids" que serveixin per a totes les autonomies.

EL PP DIU QUE ÉS PRIMORDIAL EL FACTOR POBLACIONAL

Finalment, el diputat del PP, Francesc Fiol, va ressaltar la importància de què en el nou repartiment es tinguin en compte les "necessitats" i els "costos" que representa l'augment poblacional que ha enregistrat l'arxipèlag en els últims anys, i alhora va defensar la posició que mantindrà el PP nacional que, segons va dir, "serà el millor per a tots els ciutadans".