Actualizado 30/12/2010 19:25 CET

El PSOE creu que la nova Llei d'IB3 propiciarà una indústria audiovisual independent del Govern

PALMA DE MALLORCA, 30 Dic. (EUROPA PRESS) -

El coordinador de comunicació del PSIB-PSOE, Ernest Ribalaiga, ha manifestat aquest dijous que la nova Llei de l'ens Públic de Ràdio i Televisió de Balears propiciarà una indústria audiovisual "independent" del Govern, "robusta" i "amb capacitat de crear riquesa" en la Comunitat.

En roda de premsa, Ribalaiga ha assegurat que la nova normativa estatutària "trenca" amb el passat model audiovisual, establint que la ràdio i televisió pública de Balears concediran un "servei públic essencial", és a dir, que els ciutadans de l'illes "tenen dret a rebre aquest servei".

Alhora, la Llei, que no entrarà en vigor fins a la pròxima legislatura, garanteix la independència de la televisió, tot i els canvis al Govern, perquè el Parlament, que és "l'expressió de la pluralitat", serà el que elegeixi al director de l'ens i el seu Consell de Direcció, el mandat-marc i l'autorització per superar el límit de finançament, ha assegurat el responsable socialista.

A més, com novetats, la nova regulació estipula que si els gestors de l'ens públic sobrepassen el 3% dels recursos marcats, se'ls cessarà automàticament.

Un altre dels aspectes innovadors és que el director general i dels membres del Consell d'Administració seran elegits per majoria qualificada del Parlament (dos terços).

La Llei preveu, també, la internalització dels serveis informatius, de manera que tot el personal d'aquest departament pertanyerà a la plantilla de treballadors de la Comunitat Autònoma, per a la qual cosa es convocaran unes oposicions per cobrir les places.

D'altra banda, aquesta normativa preveu crear dos mecanismes per al funcionament de la ràdio i televisió pública, aquests són el mandat-marc i el contracte programa, segons ha destacat Ribalaiga.

Així doncs, el mandat-marc és un document "extens" que tindrà una validesa de sis anys i que serà aprovat pel Parlament, al qual s'establiran les obligacions i objectius que, com a servei públic, ha de complir l'ens. En canvi, el contracte programa garanteix un finançament adequat perquè es compleixi el mandat-marc i depèn del Govern.

També, la nova Llei d'IB3 preveu crear un Consell Assessor, que és un òrgan de participació de la societat civil que s'encarrega d'assessorar i proposar iniciatives pel que fa a programació i, a més, vigila que l'ens compleix amb l'estipulat en el mandat-marc.

Per si no n'hi hagués prou, el coordinador socialista ha especificat que l'ens d'IB3 estarà vigilat mensualment per una Comissió de Control i anualment per la Sindicatura de Comptes, que revisarà que la comptabilitat de l'empresa pública s'estigui portant a terme correctament.

LA LLEI APOSTA "DECIDIDAMENT" PER LA INDÚSTRIA AUDIOVISUAL BALEAR

Ribalaiga ha precisat que la regulació d'IB3 estableix en un apartat apostar "decididament" per la industrial audiovisual balear i, per a això, s'estipulen ajudes a les productores pròpies de l'ens.

A més, hi ha dues disposicions específiques que recullen que IB3 destinarà un 6% del seu pressupost a la producció cinematogràfica balear i un 15% a producció pròpia de l'ens, del qual una cinquena part es destinarà a projectes "innovadors i experimentals".

Finalment, el coordinador socialista ha anticipat que per a la pròxima legislatura propiciarà un debat al Parlament sobre una Llei Audiovisual que reguli el conjunt de canals públics i privats de les illes.