Registren una quarantena de peixos rars o extraordinaris a Balears en els últims quatre anys

El director general d'Espais Naurals y Biodiversitadt, Lloren Mas, y el director general de Pesca y Medi Marí, Joan Mercant, durant la roda de premsa.
El director general d'Espais Naurals y Biodiversitadt, Lloren Mas, y el director general de Pesca y Medi Marí, Joan Mercant, durant la roda de premsa. - CAIB
Publicado: jueves, 8 agosto 2019 13:24

PALMA DE MALLORCA, 8 Ago. (EUROPA PRESS) -

El Registre de Dades de Peixos Rars (Dapera), creat pel Servei de Protecció d'Espcies el 2015, ha comptabilitzat una quarantena d'espcies de peixos rars o extraordinaris a Balears en els últims quatre anys.

Segons ha informat la Conselleria del ram en un comunicat, es consideren peixos rars aquells que no són habituals en les aigües de l'arxiplag per també aquells d'espcies comunes que registren dimensions o pesos extraordinaris.

Més concretament, des de la creació de la base de dades, s'ha recollit informació de 38 espcies diferents. La majoria (69%) van ser registrades a Mallorca; la resta, a Formentera (17%), Eivissa (8%) i Menorca (6%).

Alguns exemples de peixos registrats en el Dapera són un peix globus (Diodon hystrix) de 7,8 quilograms (kg) que va ser capturat el 2016 a Es Castell o una llampuga (Coryphaena hippurus) de 64 quilos, a Cala Santanyí, el mateix any.

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Lloren Mas, i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, ho han presentat aquest dijous en roda de premsa en la qual han destacat la "necessitat de comptar amb la collaboració ciutadana per donar un nou impuls" a aquesta eina, "bastant desconeguda encara".

"L'objectiu és millorar la informació disponible, sobretot de peixos sense inters comercial, alguns dels quals es troben amenaats com espcie", ha assenyalat Mas.

Així, per exemple, segons ha realat, hi ha un gran inters en recollir dades d'espcies noves en el Mediterrani, com les lessepsianes --que arriben des de la mar Roja a través del canal de Suez-- o uns altres que es consideren que són fruit de l'increment del trnsit marítim o el canvi climtic.

En aquest sentit, la informació que cal aportar és l'espcie (si es coneix), la data, la localitat, el nom de la persona observadora, el contacte, la imatge i les circumstncies.

En acabar l'acte, Mas i Mercant han obsequiat a tres voluntaris que ja han collaborat amb el Dapera amb una samarreta. En concret, han estat obsequiats Benjamín Reviriego, Montserrat Dur i Pep Lluís Bosch.

Leer más acerca de: