4 de juny de 2020
 
Publicado 9/1/2019 14:08:02 +01:00CET

Salut finanar tot el tractament ortopdic i ortodntic dels nens amb fissura palatina

Consellera de Salut, Patricia Gómez, en una roda de premsa
CAIB

PALMA DE MALLORCA, 9 Ene. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha anunciat aquest dimecres que el Govern finanar tot el tractament ortopdic i ortodntic dels nens amb fissura palatina des del seu naixement fins a l'edat adulta.

Segons ha informat la Conselleria en un comunicat, Gómez ha assegurat que "el més important, evidentment, és que l'estat final d'aquests nens quan arribin a adults ja no dependr de les possibilitats econmiques de les seves famílies".

Fins ara, el sistema públic de salut solament cobria la cirurgia necessria per als nens i nenes que neixen amb fissura palatina, que suposen entre 14 i 18 nens per any en la nostra comunitat. A partir d'ara, el Servei de Salut inclour en la seva cartera de serveis el tractament ortopdic i ortodntic complet per a cada nen fins a l'edat adulta.

Encara que poden anar realitzant-se intervencions quirúrgiques per corregir aquesta malformació, els resultats finals són molt millors si el nen ha rebut tractament d'ortopdia/ortodncia al llarg del seu creixement. Per existeixen nombroses famílies que en l'actualitat no podien assumir el cost d'aquests tractaments, que moltes vegades es perllonguen durant més d'una dcada.

Així doncs, la Conselleria de Salut va decidir realitzar el tractament ortodntic d'aquests nens amb recursos propis i, entre altres mesures, ha creat una unitat específica per al tractament dels fissurats que es compon dels cirurgians maxillofaciales i peditrics de l'Hospital Universitari Són Espases i els odontlegs ortodoncistes d'Atenció Primria, que realitzaran els tractaments dentals dels nens.

INTERVENCIONS

La coordinació entre els professionals implicats millorar l'atenció als nens i els nous serveis públics permetran arribar a tots els afectats. Els nens amb fissura palatina han de ser intervinguts en diverses ocasions al llarg de la seva etapa de creixement per corregir aquesta malformació.

Per norma general, són intervinguts en els primers mesos de vida i entorn dels 10-11 anys (empelt ossi). Parallelament, solen requerir tractament ortodntic a partir dels 5-6 anys i després de la intervenció als 10-11 anys. Tractaments que fins al moment sol estaven a l'abast de les famílies amb recursos econmics.

Cal assenyalar que, a més, existeix un procediment que es realitza durant els primers mesos de vida dels nens fissurats, la tcnica POA, que actualment a Balears únicament realitza un dentista privat en coordinació amb els serveis de cirurgia de Son Espases.

Aquesta tcnica, que ofereix molt bons resultats, té un cost d'uns 2.100 euros i el Servei de Salut, fins ara, aporta 500 euros per nen. L'objectiu de la Conselleria de Salut és incloure també aquesta tcnica en la cartera de prestacions del Servei de Salut perqu no suposi cap cost als afectats.

Amb tot aix, aquest any entre 20 i 40 nens de Balears (fins als 18 anys) podran accedir a tots els tractaments necessaris per arribar a l'edat adulta sense rastre d'aquesta malformació.

Para leer más