Actualizado 09/03/2009 13:37 CET

Vives reclama al Govern central que apliqui criteris poblacionals i territorials per instal·lar una gran superfície

PALMA DE MALLORCA, 9 Mar. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, ha recalcat avui la necessitat que el Govern espanyol apliqui criteris poblacionals i territorials perquè una gran superfície pugui instal·lar-se a Balears, perquè considera un "disbarat" que la Llei de Comerç estableixi en el cas de les Balears com a mínim 2.500 metres amb els quals han de comptar els establiments.

En roda de premsa, després de la presentació d'una línia d'ajudes per al comerç urbà i rural, la titular d'aquest departament ha assenyalat que, per part seva, la Llei balear de Comerç ja està redactada i s'ha presentat el seu esborrany definitiu, tot i que deu consensuar-se amb el sector i després haurà d'adaptar-se a la directiva Bolkestein, un procés de transposició que el Govern està ultimant.

Tal com ha afirmat, per part seva, el director general de Comerç, Pere Trias, la competència per establir la superfície mínima que ha de disposar una gran superfície deu tenir-la el Parlament balear, i alhora ha considerat "exagerat" per a Balears que des de Madrid s'exigeixin 2.500 metres quadrats, un requisit que "hem de decidir des de la Comunitat Autònoma".

Així, ha recordat que la proposta consensuada des de l'executiu autonòmic estableix que els establiments disposin de 700 metres quadrats a Mallorca, 400 a Eivissa i 200 a Formentera. "Des de Madrid no tenen la nostra visió i cal aplicar criteris que s'adaptin a la realitat de les illes pel que fa a població i dimensions".

Cal recordar que al voltant de 30 empreses espanyoles i estrangeres estan a l'espera que el Govern llevant la moratòria que impedeix l'obertura de nous centres comercials per instal·lar-se a Balears. l'executiu autonòmic està ultimant el procés de transposició per adaptar la Llei de Comerç balear a la directiva [Bolkestein], el que aprimarà la capacitat autonòmica per regular l'obertura de grans superfícies.

Trias ja ha indicat a Europa Press que des que el 2005 va entrar en vigor la moratòria que limita la construcció de grans superfícies hi ha "entre 20 o 30 grans empreses que volen obrir una botiga a Balears i no ho han fet encara perquè el seu expedient de sol·licitud està parat".