AMP-L'Ajuntament aprova amb l'abstenció del PP la modificació puntual del PGOU per construir la Façana Marítima

Actualizado: martes, 10 marzo 2009 15:35

PALMA DE MALLORCA, 10 Mar. (EUROPA PRESS) - -

L'ajuntament de Palma va aprovar avui en ple extraordinari l'aprovació parcial de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) referent a una part del Sector de Llevant de la Façana Marítima que albergarà una àmplia zona verda de 40.000 metres quadrats i diversos equipaments públics -amb una extensió màxima de 4.000 metres quadrats- en primera línia de la ciutat.

Durant el debat, un dels socis de l'equip de govern municipal, UM, va proposar, a través del seu portaveu, Miquel Nadal, excloure els tres edificis d'equipaments d'ús soci-cultural amb un màxim de tres altures que es podrien edificar en aquest enclavament, de manera que l'únic immoble que quedi sigui l'antic edifici de Gesa, a fi que la resta del solar sigui un verdader espai verd.

Així, va llançar un "avís" a la resta de grups municipals a l'assenyalar que "si som decisius farem que el projecte que es liciti sigui sol un parc en el qual l'únic edifici d'utilitat pública que hi hagi sigui el de GESA -sigui transparent o no-. L'edifici de la companyia elèctrica és "suficient", ha opinat Nadal, i alhora es va felicitar que "avui es compleixi una part important del programa d'UM".

Una proposta, que ha estat recollida pel portaveu del Bloc, Eberhard Grosske, qui va advocar perquè "no s'executin les previsions inicials del projecte sobre edificis", a fi de la façana marítima compti amb una vegetació frondosa, que marqui una "diferència clara" amb el parc de Ses Estacions.

Per la seva banda, el PP es va abstenir en la votació perquè "no volen ser còmplices d'un engany als ciutadans", tenint en compte que, segons ha apuntat la regidora Lourdes Bosch "únicament un 22 % del total de l'extensió del projecte serà un gran parc amb vegetació".

Ha criticat alhora que aquest projecte costi a la butxaca del ciutadà 150 milions d'euros, si es tenen en compte els 10 milions d'euros que, segons el PP, el Consistori hauria de pagar a Mapfre i els 95 milions que ha sol·licitat Núñez y Navarro en concepte d'indemnitzacions, als quals se sumen els 50 milions d 'euros derivats de l'execució del projecte.

Tot i això, la regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví, ha defensat la iniciativa i es va referir al "repte" de presentar un projecte que faci possible que Palma disposi de 125.000 metres quadrats en primera línia de la ciutat, amb una extensió d'equipaments d'ús i titularitat pública, que, segons ha dit, unit a la recuperació del Baluard del Príncep i a la prolongació del Parc de la Mar, donarà com a resultat el Corredor del Mar de la capital balear.

Així, Garví ha destacat la "participació i implicació" dels ciutadans en un projecte que és "il·lusionant per a tots", a l'haver-se estimat parcialment o en part les al·legacions interposades a la proposta de modificació, per part d'associacions de veïns del Polígon de Llevant i el Bloc. En total es recollit el 95 % de les 256 al·legacions presentades.

ACORD AMB MAPFRE

Alhora, el ple va ratificar, amb l'abstenció del PP, els convenis -del passat 6 de febrer del 2009- subscrits entre l'Ajuntament i 'Mapfre Immobles SA' i 'Mapfre familiar companyia d'assegurances i reassegurances SA', pel qual el Consistori es fa amb la titularitat pública del solar ubicat en primera línia de Mar.

En aquest punt, la regidora d'Urbanisme va negar s'hagin abonat 10 milions d'euros als propietaris per recuperar el solar -tal com apunta el PP-, i ha recordat que s'ha optat per la permuta de terrenys, de manera que tan sols s'han hagut de pagar tres milions d'euros.

Finalment, es va procedir a l'aprovació inicial del PGOU referida a la modificació de l'hotel del Palacio de Congresos, un tràmit que, de la mateixa manera que els altres dos aspectes de tramitació urbanística de la Façana Marítima inclosos a l'ordre del dia, també va comptar amb l'abstenció de l'únic partit en l'oposició.

El Consell de Mallorca haurà d'aprovar definitivament la modificació del Pla General de Palma abans del 16 de juliol, a fi de fer realitat que la capital balear pugui disposar d'un "parc de tots i per a tots".