AMPL.- El Bloc presenta una Llei al marge del PSIB perquè es convoquin referèndums a Balears amb caràcter vinculant

Actualizado: miércoles, 15 diciembre 2010 16:57

El Parlament, els Consells o els Ajuntaments hauran d'avalar amb majoria simple el referèndum sol·licitat per la població


PALMA DE MALLORCA, 15 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Bloc ha registrat al Parlament una Llei, al marge del PSIB, perquè es puguin convocar referèndums a nivell autonòmic, insular i municipal a Balears amb caràcter vinculant, sempre que participi el 50% del cens electoral i les consultes populars hagin estat sol·licitades pel 3% de la població de l'arxipèlag.

En el cas de les illes, les consultes populars hauran de ser reclamades, a través de firmes, igual com passa amb les iniciatives legislatives populars, per un 3% de la població de Mallorca; un 5% de la de Menorca i Eivissa i un 10% de la de Formentera.

A nivell local, tal com s'estableix amb les iniciatives legislatives populars, podran sol·licitar un referèndum el 20% de la població en aquells municipis amb menys de 5.000 habitants; el 10% o 1.000 habitants en les localitats amb més de 5.000 veïns; i el 5% de la poblacions amb més de 100.000 ciutadans.

En una roda de premsa, el parlamentari del Bloc Antoni Alorda ha subratllat que, en qualsevol cas, l'última paraula la tindrà el Parlament, els Plens dels Consells Insulars o els Plens dels Ajuntaments que hauran d'avalar la celebració del referèndum amb una majoria simple, si bé, després, serà el Consell de Ministres el que ha d'autoritzar la consulta popular, tal com estableix la Constitució Espanyola.

Per la seva banda, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha admès que aquesta és la primera Llei que presenta la seva formació sense haver-la consensuat prèviament amb el PSIB, tot i el que estableix el Pacte de Governabilitat signat entre els dos partits, si bé ha indicat que sí que ha informat als socialistes sobre aquesta proposta, tot i que desconeix si l'arribaran a donar suport a.

"No ens veiem constrets a pactar amb el PSIB, perquè si no, seria impossible pactar polítiques en matèria del Sàhara; privatització dels aeroports o finançament autonòmic", ha subratllat el portaveu del Bloc, qui ha recordat que les dues formacions només tenen l'obligació de pactar aquelles lleis que afecten el Govern i no aquelles que es refereixin a principis ideològics.

Per la seva banda, el portaveu socialista al Parlament, Antoni Diéguez, ha considerat, en declaracions a Europa Press, que aquesta proposta del Bloc és "electoralista" i ha augurat que no serà votada al llarg d'aquesta legislatura, tenint en compte que "només queden set Plens del Parlament", abans que es convoquin les eleccions autonòmiques de 2011.

Tot i això, Barceló ha esperat que aquesta iniciativa es tramiti i es voti abans que finalitzi aquesta legislatura i, en aquest sentit, ha dit que serà una qüestió de "voluntat política que arribi a bon port". D'altra banda, ha criticat que, des que s'aprovés la Constitució Espanyola, l'Estat només ha convocat dos referèndums, referits a la Constitució Europea i a la incorporació d'Espanya a l'OTAN.

Alorda ha criticat que els últims anys, no s'ha desplegat la possibilitat prevista a l'Estatut d'Autonomia de fer referèndums a nivell local i, per aquesta raó, ha justificat la seva iniciativa que pretén no només que es puguin convocar consultes populars consultives i vinculants als municipis, sinó també a nivell insular i regional, sempre que siguin avalades per una majoria simple dels Plens de l'Ajuntaments, els Consells i el Parlament.

INICIATIVA "ÚNICA" A L'ESTAT

El parlamentari nacionalista ha recalcat que la principal novetat i el que fa que aquesta iniciativa sigui "única" a l'Estat, és que preveu la possibilitat que es convoquin referèndums vinculants, tal com succeeix en Baviera o Califòrnia, és a dir, que el que es decideixi, en el cas que participi un 50% del cens, haurà de ser complert per les institucions si tenen competències en aquesta matèria.

Alorda ha manifestat que la Llei que planteja el seu grup també proposa que en un futur, es puguin portar a terme referèndums a través de la via electrònica, mentre que, d'altra banda, ha indicat que, al principi, les consultes populars es podrien portar a terme conjuntament aprofitant el dia en el qual se celebrin les eleccions.

Entre les restriccions previstes en la normativa, ha destacat que no es podran portar a terme consultes populars al mateix temps en el qual assumpte sobre el qual es vol preguntar a la població està sent tractat al Parlament, en els Consells Insulars o en els diferents ajuntaments.

Alhora, tampoc se celebraran referèndums sobre aquelles qüestions que les institucions afectades considerin que no són oportunes per anar en contra de lleis i normatives aprovades prèviament.