AMPL.- Fiscalia demana 80 anys de presó per al matrimoni Hore i els acusa de 15 delictes fiscals pel cas Relámpago

Actualizado: miércoles, 9 junio 2010 17:20

PALMA DE MALLORCA, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 42 anys i mig de presó contra John Hore i 37 anys i mig per a la seva dona, Martha Monica Hore, matrimoni que entre 2002 i 2006 va comprar finques a Son Bunyola (Banyalbufar) i altres béns i propietats eludint el pagament d'impostos, mentre que l'acusació pública demana 42 anys i mig de presó contra l'advocat Alejandro Feliu per la seva participació en aquesta presumpta trama de frau fiscal per la qual se'ls atribueix quinze delictes.

Així consta a l'escrit de qualificació provisional emès pel Ministeri Fiscal, després que el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 7 hi hagi obert judici oral contra els tres acusats en el marc d'una altra peça separada del cas Relámpago. Les defenses deuran ara redactar i presentar els seus escrits perquè la causa sigui enviada a un Jutjat del que té De Penal de cara al seu enjudiciament.

A més, la Fiscalia demana que els acusats facin front a una fiança de responsabilitat civil que garanteixi el pagament de les quotes emeses, calculat en més de 30 milions d'euros, així com de les multes proporcionals -més de 120 milions- més un terç fixat per Llei, en aquest cas de 50 milions. Així, la caució queda establerta en un total de 200 milions d'euros per a cada un dels imputats.

En concret, les infraccions penals contra la Hisenda Pública que se'ls atribueix són quatre per l'IRPF (pels anys 2002, 2003, 2005 i 2006), cinc per l'Impost de Patrimoni (de 2002 a 2006), quatre per l'Impost de Successions i Donacions (del 2003 a 2006) i dos per l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats a l'any 2002 (Son Bunyola i Sa Marina).

Tal com postula l'acusació pública, els tres acusats es van concertar per defraudar a la Hisenda Pública de manera que els béns i riquesa que a Espanya Martha Hore anava a adquirir com propietària eludissin el correcte pagament dels gravàmens, per a la qual cosa el seu marit va contactar amb Feliu (del bufet Feliu), qui va proporcionar les mesures necessàries per ocultar la quantia de la riquesa, la titularitat i el seu origen evitant la correcta tributació entre 2002 i 2007.

D'aquesta manera és com, segons la Fiscalia, es va poder eludir el pagament de 15 quotes tributàries delictives per un valor superior als 32 milions d'euros. Per a això, la intervenció de l'advocat es va plasmar en la proporció de societats en paradisos fiscals, diversos números d'identificació fiscal per a una mateixa persona i comptes corrents 'pont' que evitessin identificar correctament al titular dels fons. Tot això "per portar a efecte la conducta deliberada d'ocultació a les autoritats tributàries de l'origen, quantia i titularitat de la riquesa de Martha Hore".

En concret, els serveis que prestava Feliu i que presumptament va utilitzar l'acusada ha estat un esquema de "pantalles" a fi que l'Agència Tributària fora incapaç d'exigir i controlar el compliment de les obligacions tributàries.

Així, en el cas de l'adquisició de les propietats de Son Bunyola s'utilitzen més de 12 societats interposades diferents per impedir la transparència fiscal, mitjançant una operació que es va tancar per uns 21 milions d'euros. "Recerca d'opacitat" que supera a totes les propietats i fons doncs per a les relatives a la finca Sa Marina, de Valldemossa (per 4,5 milions), un iot i el dret d'amarratge s'utilitzen de la mateixa manera altres tres societats.

"ACTIVITAT COMPLEXA PER ELUDIR EL CONTROL TRIBUTARI"

I és que Feliu i Christian Hore "van dissenyar una activitat complexa, organitzada i costosa tendent a eludir el control de les autoritats tributàries espanyoles i d'aquesta manera obtenir substanciosos profits econòmics", relata el Ministeri Públic, que recorda que fins a la intervenció judicial els acusats havien ocultat més de 61 milions d'euros que tenien invertits a Espanya.

"La transcendència de la riquesa ocultada és molt important però no només per les conseqüències tributàries eludides que arriben a tipus penals, sinó perquè és evident que qualsevol que realitzi inversions d'aquest calibre prèviament ha efectuat estudi i previsió de les conseqüències fiscals i tributàries", assevera la Fiscalia. En efecte, en una carta que va remetre Christian Hore a Feliu "s'adverteix de les repercussions fiscals de les inversions són previstes a cada moment i que es pretén evitar el pagament de tributs".

La Fiscalia detalla en el seu escrit totes les operacions que van portar a terme els acusats entre 2002 i 2006, sent Martha Hore l'única propietària de la riquesa detectada a Espanya, ocultada després d'una sèrie de societats, la major part d'elles en paradisos fiscals.