AMPL.- El jutge condemna a una multa de 1.200 euros al guàrdia civil que va agredir a Iván Cortés per parlar en català

Actualizado: lunes, 16 mayo 2011 20:51

Considera provat que l'agent va propinar diversos cops al jove en un quart de l'aeroport de Palma


PALMA DE MALLORCA, 16 May. (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat d'Instrucció número 8, Antoni Rotger, ha condemnat al pagament de 1.200 euros de multa -20 euros diaris durant dos mesos- a un guàrdia civil que el 7 d'agost del 2009 va agredir a un jove a l'aeroport de Palma per parlar en català quan li va sol·licitar la seva documentació, uns fets pels quals sobre l'agent pesa una falta de lesions.

La sentència relata com, després de passar el control de passatgers i després que el denunciant, Iván Cortés, respongués en català a les preguntes dels dos guàrdies civils, li van conduir a un quart pròxim, on un dels efectius li va subjectar violentament i li va propinar diversos cops, mentre li deia que li havia de parlar "amb més educació". Davant d'això, Cortès li va respondre que tenia "dret" a parlar en el seu idioma.

La resolució, redactada en català, destaca que el jove, va respondre en castellà quan així s'ho van sol·licitar els agents, i que en cap moment va oposar resistència quan li han indicat que els acompanyés fins a l'habitació on van ocórrer els fets. Com a conseqüència dels cops, Cortès va patir lesions que van tardar a curar-li quatre dies.

En concret, l'acusació particular, exercida pel lletrat Josep de Luis en representació de Cortès, sol·licitava una condemna de dos mesos de multa a cinquanta euros diaris per al guàrdia civil que li va propinar els cops, mentre que la Fiscalia demanava un mes de multa a raó de sis euros diaris. La defensa de l'agent reclamava l 'absolució del seu patrocinat així com de l'altre efectiu acusat, que finalment no ha estat condemnat.

Durant el judici, celebrat el mes de març passat, Cortès ha assegurat que en cap moment va mostrar un comportament negatiu després que els agents li sol·licitessin la seva documentació com tampoc es va negar a parlar-los en castellà. "No faltaria el respecte a ningú i menys a una persona uniformada", va arribar a asseverar el denunciant durant la vista.

Al llarg del judici de faltes, que va generar una gran expectació mediàtica i en què van estar presents nombrosos membres de l'Obra Cultural Balear (OCB) en suport a Cortès, aquest, assistit per una intèrpret que traduïa les seves paraules al castellà, ha recordat com un dels agents li va propinar "un cop a la cara, en la panxa i a la boca", d'on va començar "a sagnar". "Em vaig adonar que l'haver-los parlat en llengua catalana era el que havia causat el problema", ha apuntat la víctima d'aquests fets.

ELS AGENTS FEIEN TASQUES D'IDENTIFICACIÓ DESPRÉS DE L'ATEMPTAT

Tot i això, els dos guàrdies civils jutjats van negar aquests fets i, durant la seva declaració per videoconferència, han explicat que mentre realitzaven identificacions a causa que feia poc que s'havia produït l'atemptat d'ETA en Palmanova i Cortès "responia" al perfil que buscaven, el denunciant va mostrar una "falta total de col·laboració amb rialles, gesticulacions i mirades desafiadores". Al no entendre el que deia en català, un dels agents li va dir que esperés a la sala fins que arribés un intèrpret.

"Li vaig dir que m'acompanyés i em va fer un gest despectiu. Una vegada a la sala, a l'intentar desfer-se, li vaig reduir pel coll i el braç cap a a sota mentre li deia que ens tractés amb respecte i educació". En aquesta mateixa línia, l'altre agent va relatar que Cortès "ha començat a fer escarafalls i comentaris de manera vacil·lant que no comprenia, mofant-se i mostrant una actitud descortès".

Cal assenyalar que la denúncia de Cortès va comptar amb el recolzament de l'OCB al considerar-lo un nou i "gravíssim" cas de discriminació lingüística. De fet, el coordinador de l'entitat, Tomeu Martí, ha afirmat un mes després d'aquests fets que no era la primera vegada que això ocorria i va responsabilitzar de l'incident al delegat del Govern, Ramon Socías, per "la seva carència de resposta davant d'actes discriminatoris anteriors".