AMPL.-Jutges- El 38,6 % dels jutges secunden la vaga a Balears en contra de l'excessiva càrrega de treball

Actualizado: miércoles, 18 febrero 2009 18:12

Exigeixen al Ministeri que doble el nombre de jutges perquè hi hagi 20 per cada 100.000 habitants, que és la ràtio de la mitjana europea


PALMA DE MALLORCA, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -

El 38,6 % dels jutges secunden la vaga a Balears, en contra de l'excessiva càrrega de treball, fet que suposa que ha estat amb el suport de 39 dels 101 jutges en exercici durant el dia d'avui a les illes, si bé un total de 70 van participar en la concentració celebrada a les 12.00 hores davant del Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

Després de la concentració, el jutge degà electe del partit judicial de Palma, Francisco Martínez Espinosa, ha remarcat que aquesta vaga, que ha estat convocada per les associacions Francisco de Vitoria i el Fòrum Judicial Independent, aquesta última sense representació a Balears, té l'únic objectiu de millorar el "dret a la tutela judicial efectiva" dels ciutadans.

En aquest sentit, ha rebutjat que els jutges no tinguin dret a la vaga, que s'ha celebrat sense incidents, i ha insistit que com denuncien d'únic és que les seves càrregues de treball no són les adequades per oferir un servei de qualitat a la ciutadania i, en aquest sentit, no va descartar més vagues abans del pròxim 26 de juny si el Ministeri de Justícia no millora les condicions dels magistrats.

Així, va lamentar que Espanya, a diferència d'altres països europeus que destinen el 3 % del seu pressupost a Justícia, únicament assigna un 1 %, la qual cosa es tradueix en 10 jutges per cada 100.000 habitants, "xifra semblant a la d'Armènia i Azerbaidjan". Per aquesta raó, ha considerat que el Ministeri hauria de doblar aquesta ràtio per situar a Espanya en la mitjana europea i, en el cas de les Balears, ha concretat que només als jutjats de Primera Instància caldria la incorporació d'entre 14 i 16 jutges més.

Precisament, el representant de l'Associació Professional de la Magistratura de les Balears, Alejandro Roa, va revelar que amb l'actual crisi econòmica, el nombre d'assumptes judicials "s'ha disparat de manera alarmant", respecte al 2008, el que, segons la seva opinió, suposaria que deuria "doblar-se" el nombre de jutges per afrontar aquesta situació.

D'altra banda, Martínez Espinosa va qualificar d'"alarmistes" els arguments en contra de la celebració d'aquesta vaga, després que "se'ns hi hagi titllat d'antisistema i fins i tot de colpistes". En aquest sentit, el jutge degà ha defensat la seva convocatòria tenint en compte que fa "massa anys" que els jutges denuncien pels cursos institucionals i sense publicitat les "deplorables condicions" en les que es veuen obligats a impartir justícia a Espanya i, tot i això, "no han rebut una resposta adequada, sinó que, per contra, s'ha tractat d'ocultar les innombrables carències".

"La conseqüència és que els jutges espanyols es veuen en la penosa tessitura d'haver de suportar càrregues de treball inassumibles en detriment de la seva vida familiar i personal o assistir desolats a la fallida del dret a la tutela judicial efectiva dels ciutadans, vulneració de la qual s'invoca com argument en contra d'aquesta mobilització", ha sostingut.

Martínez Espinosa ha remarcat que si no hagués estat per la "personal implicació" dels jutges "més enllà de l'exigible", el servei públic de la Justícia "hagués sucumbit fa temps" davant de les "carències d'infraestructures i els errors informàtics que condicionen el treball". A més, ha criticat que la "falta de connexió" entre els diferents sistemes judicials pot provocar que es donin casos en els quals en un jutjat estigui declarant un ciutadà que, al seu torn, està sent buscat pel jutjat de davant.

PRESCRIPCIÓ DE DELICTES

"Estem cansats que a través de la insistent invocació de la nostra condició de poder de l'Estat es pretengui que guardem prudent silenci davant de tanta desídia i despropòsits i, per això, ja no ens volem callar perquè amb el nostre silenci ens fem còmplices de responsabilitats alienes", va sentenciar.

Finalment, va revelar que l'actual falta de "mitjans suficients" en la Justícia està provocant a Balears la prescripció de delictes, sobretot a l'hora d'executar penes en el Jutjat Penal d'Executòries, relacionades amb judicis ràpids a ciutadans condemnats per conduir sota influència de begudes alcohòliques.

Per la seva banda, el representant de l'associació Francisco de Vitoria, Jaime Tártalo, ha remarcat que la vaga pretén "dignificar el treball" dels jutges davant de la "passivitat" del Ministeri de Justícia per dotar de mitjans "suficients" a la carrera judicial, amb la finalitat de millorar les seves condicions laborals.

A més, ha afegit que malgrat que Jutges per a la Democràcia i l'Associació Professional de la Magistratura no han abonat la vaga, això "no suposa una ruptura de la unitat judicial", tenint en compte que les quatre associacions judicials defensen les mateixes reivindicacions davant de l'executiu central.

En similars termes s'ha expressat el representant de Jutges per a la Democràcia a Balears, Gabriel Fiol, qui va estimar que la vaga és una "mesura límit" que només deuria adoptar-se en el cas que s'hagin esgotat tots els cursos de negociació amb el Ministeri de Justícia.

VERMELL "NO ÉS UN INTERLOCUTOR VÀLID"

Tot i això, ha apuntat que la seva associació ha abonat l'atur de 15 minuts celebrat aquest matí i ha recordat que també ha demanat la "reprovació" del ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, a causa que "no és l'interlocutor vàlid" per a les negociacions per "haver mancat de la capacitat de diàleg i respecte al poder judicial".

D'aquesta manera, Fiol va apostar perquè l'interlocutor del Ministeri sigui el director general de Relacions amb l'Administració de la Justícia, Àngel Arozamena, qui, segons ha remarcat, hauria de solucionar l'actual "greu deteriorament" de les condicions de treball dels jutges, els qui estan "constitucional i legalment legitimats per fer ús de la vaga en determinades situacions com l'actual".

D'altra banda, va estimar "imprescindible" mantenir la negociació amb les altres associacions i, per aquesta raó, ha destacat que Jutges per a la Democràcia i l'Associació Professional de la Magistratura van decidir no acudir a una reunió convocada ahir pel Ministeri en la qual s'excloïa a Francisco de Vitoria i al Fòrum Judicial Independent. Així, va recalcar que aquesta trobada cal produir dies després a la vaga d'avui i, a més, han d'acudir les quatre associacions judicials.

REIVINDICACIONS DELS JUTGES

Finalment, Tártalo ha recordat que les quatre esmentades associacions van acordar una taula de reivindicacions, que en el cas que no siguin tingudes en compte pel Ministeri, suposarà la convocatòria d'una vaga conjunta el pròxim 26 de juny.

Entre les quals hi ha, el representant de l'Associació Francisco de Vitoria ha destacat l'exigència de l'efectiva i urgent instauració de la nova oficina judicial i la reclamació al Consell General del Poder Judicial perquè estableixi la càrrega màxima de treball raonable que pot assumir cada òrgan judicial.

Alhora, els jutges reclamen la plena incorporació als Jutjats de les noves tecnologies, amb la finalitat d'aconseguir la intercomunicació de les bases de dades judicials, la interconnexió informàtica entre Jutjats de diferents Comunitats, la digitalització documental, la firma electrònica i les peticions d'auxili judicial.

D'altra banda, sol·liciten una revisió en profunditat de l'actual planta judicial, dirigida a la creació i/o supressió de quants òrgans judicials fossin precisos per portar a terme una distribució equitativa del treball.

Altres de les reivindicacions són arbitrar un sistema adequat i eficaç de substitucions judicials mitjançant jutges titulars; i mesures necessàries per assegurar una efectiva conciliació entre la vida laboral i familiar suprimint el trasllat forçós per ascens.