AMPL.- El PP acusa Calvo de "col·laborar" per impulsar el "macroprojecte" a l'autoritzar-lo el dia de Nadal

Actualizado: martes, 19 enero 2010 16:26

L'oposició qualifica el projecte de Son Bordoy de "pelotazo urbanístic digne de El Pocero"


PALMA DE MALLORCA, 19 Ene. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Palma, Julio Martínez, ha afirmat que el "macroprojecte" de Son Bordoy a la barriada del Molinar és un "intent de pelotazo urbanístic digne de El Pocero", i, tot i que va eximir a l'alcaldessa, Aina Calvo, de ser "l'autora intel·lectual" del projecte, l'ha acusat de col·laborar a impulsar-lo.

En una intervenció feta avui, en el marc d'un ple extraordinari, per tractar sobre aquesta urbanització, suspesa la setmana passada pel Govern, l'edil popular, ha afirmat que l'autorització municipal del projecte es va concedir el dia 25 de desembre, festivitat de Nadal --tot i que el termini expirava el dia 24--, amb l'esperança que passés inadvertit, el que no ha succeït.

Segons Martínez, amb aquesta mesura, Calvo "va convertir en realitat el somni de qualsevol especulador immobiliari, que li multipliquin per quatre la quantitat d'habitatges que pot construir", ja que a "Macrobordoy", un nou terme que va encunyar per referir-se a la magnitud de la urbanització, es va passar de les 225 habitatges previstes inicialment, a 846, fet que suposa aportar altres 2.500 veïns a la zona.

Segons l'opinió del PP, l'autor intel·lectual d'aquesta operació ha estat el conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, juntament amb "persones afins" al PSIB-PSOE, mentre que els promotors que la impulsen també "tenen cognoms" afins als socialistes", va suggerir l'edil popular, qui ha considerat un "èxit" la sessió d'avui, donada l'alta participació d'associacions i entitats ciutadanes, totes elles contràries a aquest desenvolupament urbanístic.

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví, es va felicitar un altre cop per la suspensió de la reserva estratègica de terra prevista pel Govern a Son Bordoy, i va aprofitar per proposar que quan finalment s'executi la urbanització es "redueixin altures i densitats", alguna cosa en el que també va coincidir l'edil Miquel Nadal (UM).

En la seva intervenció, el tinent d'alcalde, Eberhard Grosske (EU), ha manifestat que "s'obliga" a elegir a la ciutat davant d'un "dilema intolerable", el desenvolupament urbanístic o el desenvolupament sostenible, quan el verdader problema és el preu de l'habitatge, que l'any passat només un 6% a Palma, davant dels repunts de fins a un 20%, que va experimentar en exercicis anteriors.

NI AIGUA AL PP

El regidor popular Álvaro Gijón va carregar durant el ple d'avui contra Garví diverses vegades, acusant-li de "no haver-se assabentat del que passa" a Son Bordoy i, en la mateixa línia, ha afirmat que el conseller Carboner només va suspendre la reserva estratègica de somni quan la "pressió social es va fer massa fort" arran de la petició d'un ple extraordinari pel seu partit.

A més, l'edil de l'oposició ha destacat la "similitud" de les propostes presentades per l'equip de govern i el seu grup municipal, tot i que només es van votar a favor les primeres "amb l'excusa de no donar ni aigua al PP". Alguna cosa que considera provat amb la circumstància que es van presentar ahir dilluns, mentre que les dels populars es van lliurar fa 15 dies.

En qualsevol cas, per a Gijón "la realitat és que això se'n va a parar i nosaltres el que diem és que es faci de manera definitiva", perquè "si volen habitatges de protecció oficial, comprin habitatges que estan al mercat", segons va proposar i, en aquest sentit, ha recordat que a Palma es compten actualment unes 6.000 unitats i va avançar que un bon preu oscil·laria entre els 135.000 i els 140.000 euros.

NO RENUNCIAR A TERRA PÚBLICA

I, en el cas que la urbanització de Son Bordoy finalment es porti endavant, Álvaro Gijón va reclamar que "no es renunciï a un terra pública que algú pretenia regalar a uns constructors que, casualment, tenen alguna cosa de relació amb el PSIB-PSOE", va suggerir. Sobre aquesta qüestió, Grosske ha recordat que, quan el pacte va arribar a l'alcaldia, "ens trobem amb les reserves de terra pública a zero, perquè es venia per pagar unes altres despeses", ha precisat.

Una última controvèrsia va tenir lloc a la sessió d'avui a causa de l'existència o no d'informes tècnics municipals sobre el projecte d'urbanització, assegurant el PP que "haurien d'estar fet" després d'un mes i mig de l'autorització del projecte, perquè la llei concedeix un termini d'un mes per als procediments ordinaris i de 15 dies per al els d'urgència, com és el cas.

Per la seva banda, Garví ha rebutjat taxativament aquestes acusacions i ha recordat que l'informe de Plantejament ha estat sol·licitat el dia 9 de desembre, el d'Emaya el dia 15 del mateix mes, el d'Habitatge ja el 17, i la resta en els dies següents. També ha dit que el passat 28 de juliol ja existia un informe urbanístic que recollia la voluntat municipal de reclamar el 20% de la superfície de Son Bordoy.

VEÏNS I ECOLOGISTES PARTICIPEN

La sala de Plenaris de l'Ajuntament de Palma estava avui plena, en bona mesura, a causa que nombroses associacions i federacions veïnes, així com l'entitat ecologista GOB, van acudir per llegir sengles manifestos contraris al projecte de Son Bordoy, en els que van destacar les constants referències que es tracta d'una macrourbanització que dificultarà el desenvolupament sostenible de la barriada costanera.

Concretament, el president del GOB, Macià Blázquez, ha considerat "inacceptable" la iniciativa i va suggerir que "es lloguin habitatges ja construïts, perquè és evident que hi ha molts". I, per aquest motiu, va exigir a l'Ajuntament que "informe negativament" sobre el projecte al Govern. Una idea que també va recollir en el seu escrit la Unió d'Associacions de Mallorca, on ha demanat "protecció íntegra" a tot el paratge de Son Bordoy.

Aquesta entitat ha recordat que el barri del Molinar va absorbir a 9.000 nous veïns els últims anys i considera que "no podem permetre que l'interès especulatiu se situï per sobre del de la societat". En aquesta mateixa línia, les associacions de veïns zonals van reclamar un "desenvolupament racional", així com participació dels ciutadans en el procés urbanístic i han rebutjat que es justifiqui pel fet que es milloraran els accessos, alguna cosa que han considerat un "pretext" de l'Ajuntament.

REBUIG VEÏNAL AL PROJECTE

També van intervenir la Federació Ciutadana d'Entitats Ciutadanes i la Federació d'Associacions de Veïns de Palma. La primera d'aquestes, ha considerat que el projecte de Son Bordoy "provocarà un gran impacte i una forta congestió del trànsit, afectant a la qualitat de vida" a tot El Molinar. Per aquesta raó, també van sol·licitar a la Corporació municipal que "no atorgui" el vistiplau a la iniciativa urbanitzadora.

Pel que fa a l'altra federació, va reclamar que l'espai previst per a un centre comercial --sòl terciari-- es destini a la creació d'un mercat municipal, que falta a la barriada. I, respecte als habitatges que es preveuen, ha afirmat recolzar la construcció de HPO sempre es "consulti" als veïns, tot i que entén que en el projecte presentat "eren sobredimensionades" les altures i el nombre d'unitats.