AMPL.- Un total de 1.676 edificis anteriors a 1900 o catalogats encara està pendent de passar la ITE a Palma

Actualizado: miércoles, 3 febrero 2010 15:58

PALMA DE MALLORCA, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

Un total de 1.676 immobles de Palma anteriors a 1900 o catalogats encara no ha passat la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), tot i que havia de fer-ho abans que conclogués 2009, xifra que representa el 59,36 % dels edificis d'aquestes característiques -el 57,5% dels anteriors a 1900 i el 61% dels catalogats-.

Segons va detallar la regidora d'Urbanisme del consistori palmesà, Yolanda Garví, eren obligats a passar la ITE un total de 2.871 immobles, alguna cosa que ja van fer 254 catalogats i 941 construïts abans de l'any 1900. Alhora, va posar èmfasi a l'augment de les ITEs que s'ha produït durant els últims mesos i ha indicat que de les 704 que s'han passat entre el 6 d'octubre i el 29 de gener, 184 ho va fer en el període que encara no era obligatori.

Pel que fa a les sancions que s'imposarien als propietaris que no passin la inspecció, Garví ha assenyalat que ascendeixen a uns 600 euros per habitatge, xifra que és més gran del que costa l'informe. En aquest sentit, ha afirmat que no es multarà als qui la van passar en gener, tot i que va eludir donar un termini a partir del qual es començaran a sancionar.

A més, ha sostingut que de les 704 entrades que ha tingut el consistori des del mes d'octubre passat, ni l'1% dels informes deriva en obres "molt urgents".

Garví ha destacat l'increment d'edificis que han passat la ITE durant els tres últims mesos i es va referir a la campanya divulgativa portada a terme pel consistori, especialment durant els mesos de març i setembre. Alguns dels immobles que han passat la inspecció han estat, entre d'altres, el mateix Ajuntament o el Castell de Bellver.

CONVENI AMB EL COL·LEGI D'ENGINYERS TÈCNICS

La regidora també ha informat que dilluns que ve tindrà lloc la primera reunió de la comissió no permanent, on es procedirà a la constitució formal de la comissió tècnica. En aquesta es fixaran les seves normes d'actuació i s'elaborarà una proposta d'elaboració d'un mapa de risc amb l'objectiu de millorar els mecanismes de prevenció per a la conservació dels edificis.

Precisament avui, el consistori va signar un conveni amb el Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques, mitjançant el qual aquest formarà part de la comissió, i se suma, així, a altres col·legis professionals com el d'arquitectes, aparelladors o enginyers industrials, entre molts altres, junts als quals analitzarà periòdicament el desenvolupament de l'aplicació de l'ordenança i proposaran les mesures que considerin que puguin significar una millora en el seu compliment.