AMPL.- Una Unitat de Teràpia Cel·lular permetrà oferir tractaments de medicina regenerativa a Balears

Actualizado: jueves, 27 enero 2011 19:14

PALMA DE MALLORCA, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

Balears posarà en marxa, a la seu de la Fundació Banc de Sang i Teixits, la primera Sala Blanca, una Unitat de Teràpia Cel·lular que permetrà tant impulsar projectes d'investigació, com oferir tractaments de medicina regenerativa als pacients de les illes que necessitin aquesta opció assistencial.

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha explicat que la Sala Blanca estarà operativa d'aquí a unes setmanes, ja que actualment es troba en procés d'acreditació. A més, ha assenyalat que, gràcies a aquesta infraestructura en la qual s'han invertit 310.000 euros, es podrà restaurar o millorar la funció d'òrgans i teixits danyats, tant per lesions traumàtiques i degeneratives, com per tractar l'artrosi.

Thomàs ha remarcat que, a més que se'n van a poder tractar determinades patologies, també permetrà que la comunitat s'integri en les xarxes d'investigació en aquest camp, així com participar en projectes europeus i recolzar als grups d'investigació del seu entorn. A més, ofereix la possibilitat de donar cobertura als equips d'investigació dels centres hospitalaris i a les empreses biotecnològiques.

La Sala Blanca permetrà als pacients l'accés a tractaments de medicina regenerativa que permeten restaurar o millorar la funció d'òrgans i teixits danyats. Així, s'està portant a terme un assaig clínic conjunt amb l'Institut de Cardiologia de la Clínica Rotger en el què es tracta a pacients que han patit un infart de miocardi mitjançant l'administració intracoronària de cèl·lules mare sanguínies per estimular la regeneració miocardíaca.

D'altra banda, s'està treballant en el cultiu de cèl·lules mare per al tractament de lesions oculars i per a tractaments de prevenció de l'artrosi relacionats amb lesions de cartílag articular.

NOVES SOLUCIONS TERAPÈUTIQUES

Així, amb aquesta instal·lació es contribueix a trobar noves solucions terapèutiques per a diferents malalties que actualment no disposen d'uns tractaments efectius com són, per exemple, les malalties neurològiques o cardiovasculars.

Aquesta nova instal·lació controla la qualitat de l'aire, humitat o pressió de les diferents sales, per assegurar la màxima qualitat en els procediments de treball. A més, disposa d'un registre de persones controlat per poder entrar, on cal portar un vestit especial.

Gràcies a aquesta nova infraestructura, la Fundació podrà atendre les necessitats assistencials i d'investigació al camp de matèria cel·lular i de la medicina regenerativa de tots els centres privats i públics de les illes. A la Sala, concretament, treballaran dos metges, dos tècnics de laboratori i un tècnic de qualitat.

SON ESPASES

D'altra banda, el conseller ha estat preguntat per l'agressió per part d'un pacient a un vigilant de seguretat de Son Espases i ha indicat que la "reacció" d'aquesta persona "és independent" al fet que es trobés en un hospital "o en qualsevol altra infraestructura".

A més, ha assenyalat que és "difícil de preveure" quan estarà "al 100%" l'hospital perquè es tracta d'un centre "molt gran", de manera que "quan desenvolupi totes les seves potencialitats, hauran passat mesos", ha manifestat.