(Ampliació).- El Parlament aprova la creació de l'Agència Tributària, que es posarà en marxa el gener del 2009

Actualizado: martes, 8 abril 2008 19:41

A diferència de Catalunya, l'òrgan de les Balears no tindrà la figura del "Consorci" amb l'Agència Tributària Estatal

PALMA DE MALLORCA, 8 d'abril (EUROPA PRESS)

El Parlament va aprovar avui per assentiment el Projecte de Llei de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Balears, que es posarà en marxa l'1 de gener de 2009, donant compliment així a l'article 133 del nou Estatut d'Autonomia i sumant-se a Catalunya, on ja ha entrat en funcionament una Agència Tributària pròpia, i a Andalusia, el Parlament de la qual ha aprovat la creació d'un òrgan semblant.

Durant el ple, en què el PP va presentar 17 esmenes parcials al Projecte de Llei, es van aprovar un total de 4, que feien referència a la supressió de la Vicepresidència en aquest nou òrgan, que tindrà un edifici propi en el qual treballaran a prop de 170 persones i que s'encarregarà de la gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció dels tributs propis de la Comunitat Autònoma, així com dels tributs estatals cedits totalment, per a la qual cosa, se signarà un conveni de col·laboració amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.

Així, els populars van votar en contra dels articles als quals havien presentat esmenes, mentre que, per part seva, la resta de l'articulat va ser aprovat per unanimitat i mitjançant l'assentiment dels parlamentaris.

Durant la seva intervenció, el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, va remarcar que l'Agència Tributària de les Balears permetrà oferir un millor servei als ciutadans, als qui se'ls facilitaran els tràmits en matèria d'impostos, i alhora va destacar que aquest nou òrgan possibilitarà potenciar la lluita contra el frau fiscal, el que "incrementarà la capacitat d'ingressos de la Comunitat Autònoma a través dels impostos".

Així, va detallar que es crearà una Oficina de lluita contra el frau fiscal, se signaran convenis de col·laboració amb l'Agència Tributària Estatal i altres administracions per reprimir el frau i es coordinaran les actuacions amb l'Agència Tributària Estatal en matèria de control de domicilis declarats. Tot i això, ha reconegut que encara no se sap quant frau fiscal "aflorarà" a través d'aquest òrgan, a causa que, segons va recordar, es tracta d'un tema "delicat per donar números que generin unes expectatives que després no es corresponguin amb la realitat".

D'altra banda, Manera va precisar que a diferència de l'Agència Tributària creada a Catalunya, l'òrgan que es posarà en marxa a les illes no tindrà la figura del Consorci amb l'Agència Tributària estatal, de manera que l'arxipèlag no compartirà amb el Govern espanyol la gestió dels impostos estatals que no han estat cedits a la Comunitat Autònoma.

D'aquesta manera, l'Agència Tributària de les Balears s'encarregarà únicament de la gestió i recaptació del 33 % de l'IRPF, el 35 % de l'IVA, l'Impost de Successions i Donacions, l'Impost de Patrimoni, el 40 % dels Impostos Especials, el cànon de sanejament d'aigua, la Taxa de Joc i altres taxes.

Manera va recalcar que aquest nou ens públic amb personalitat jurídica pròpia i amb plena potestat de funcionament per exercir les funcions que li corresponguin permetrà a Balears tenir una "major autonomia financera" i evitarà als ciutadans els "obstacles burocràtics" mitjançant una estructura organitzativa "àgil i eficaç".

Així, va informar que l'Agència Tributària de les Balears disminuirà la pressió fiscal indirecta que suporta la ciutadania i, per a això, va anunciar que es crearà una oficina d'atenció i informació al contribuent, es reduiran els tràmits administratius amb l'aprovació de models de declaració més senzills, s'elaborarà una Carta de drets dels contribuents i es reforçaran els serveis d'atenció telemàtica.

Finalment, el conseller va apuntar que anualment, el Parlament avaluarà si s'han complert els objectius de l'Agència Tributària de les Balears, per a la qual cosa s'elaborarà un pla d'actuació que contindrà la previsió dels resultats que es pretenen obtenir a través d'aquest nou òrgan.

"LA LLEI NO RESPECTA LA REDACCIÓ DE L'ESTATUT"

Per la seva banda, la parlamentària del PP Mabel Cabrer va subratllar que el seu grup comparteix el contingut "essencial" de la Llei, si bé va explicar que ha presentat 17 esmenes parcials, amb la finalitat de "corregir abusos en la contractació de càrrecs de confiança i respectar l'esperit de l'Estatut, que va deixar ben clar la forma de col·laboració amb l'Estat, que seria via conveni".

Així, va criticar que el Projecte de Llei "no respecta la redacció de l'Estatut, al "permetre altres fórmules jurídiques ambigües i inconcretes" de col·laboració amb l'Estat, que, segons la seva opinió, pot suposar un "atemptat a la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA).

En aquest sentit, va considerar que el text de la Llei "no diu exactament el que marca l'Estatut", de manera que, segons la seva opinió, "deixa una porta oberta" que a Balears es pugui crear un Consorci, de la mateixa manera que pot haver a Catalunya i Andalusia i que, segons va recordar, està impugnat pel PP davant del Tribunal Constitucional. "Ens agradaria que hagués una reproducció exacta de l'Estatut, perquè no arriba a quedar clar quina fórmula jurídica de col·laboració amb l'Estat es portarà a terme", va sentenciar.

D'altra banda, va informar que el seu grup ha presentat una altra esmena a l'estructura política de l'Agència Tributària, a l'estimar que és "excessiva", a causa que "es crea nou personal laboral d'alta direcció, quan els llocs directius s'haurien de reservar als funcionaris". Una altra de les esmenes reclamava la creació per part del Parlament de la figura del Defensor del Contribuent, amb l'objectiu de "defensar els drets dels ciutadans davant de l'administració tributària, tal com succeeix en altres Comunitats Autònomes".

A més, Cabrer va sol·licitar a través d'una altra esmena la creació de delegacions de l'Agència Tributària de les Balears a Menorca, Eivissa i Formentera, amb la finalitat de "garantir el dret dels seus ciutadans a la descentralització administrativa". Després de considerar una "bona notícia" l'aprovació de la creació de l'Agència Tributària i de les seves esmenes relatives a la supressió de la Vicepresidència d'aquest òrgan, la dirigent popular va lamentar que "no hagi hagut una intenció real de consensuar" aquesta Llei amb el seu grup, malgrat el "gest" de no presentar una esmena a la totalitat".

"AVANÇ EN L'AUTOGOVERN"

Per la seva banda, el parlamentari de UM Josep Melià va destacar que amb l'aprovació de la creació de l'Agència Tributària, es compleix un dels deures que marcava el nou Estatut, que va entrar en vigor el 2 de març del 2007, i, a més, va afegir que la creació d'aquest òrgan constitueix un "pas endavant i un avanç en l'autogovern perquè obre una nova porta per poder aconseguir algun dia la [recaptación] de tots els tributs que es paguen a Balears", després d'un acord amb el Govern espanyol.

En similars termes es va expressar el portaveu del Bloc, Biel Barceló, qui va estimar que la constitució d'aquest nou òrgan suposa un petit pas en l'avanç cap a una major autonomia financera i la coresponsabilitat fiscal".

Tot i això, va recordar que la seva formació aposta per la fórmula del Consorci Econòmic, tal com, segons va indicar, succeeix al País Basc i Navarra, mentre que, d'altra banda, va ressaltar que l'Agència Tributària ha d'incidir en els principis d'"objectivitat i transparència i ha de tenir com objectius prioritaris el servei als ciutadans, la implantació de noves tecnologies, la lluita contra el frau i la col·laboració amb les diferents administracions públiques".