Antich destaca la necessitat que les illes de la Mediterrània tinguin "veu potent" davant de les institucions europees

Actualizado: lunes, 15 septiembre 2008 19:56

PALMA DE MALLORCA, 15 de setembre (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, va destacar avui la "necessitat" que les illes del Mediterrània tinguin una "veu potent" davant de les institucions europees i unifiquin esforços en la consecució de Fons Europeus, però també per establir un 'lobby' de pressió per reivindicar amb "més força" les necessitats derivades del fet insular.

Així ho va afirmar després de la reunió mantinguda amb el president de Sardenya, Renato Soru, a la seu del govern sard, i en què s'ha donat una "pas important" per culminar el procés de l'Euroregió de les Illes del Mediterrània, per constituir-se com a Grup Europeu de Cooperació Territorial (AECT), amb personalitat jurídica pròpia i reconeguda per la Comissió Europea. L'illa de Sardenya s'adhereix a aquest projecte, i serà l'encarregada de donar els passos necessaris per sumar-se, així com l'illa de Còrsega.

En el transcurs de la reunió, Antich va exposar la voluntat de col·laborar a tots aquells aspectes que afecten a les illes del Mediterrània, i la disposició de les Balears a aportar, en el sí de l'Eurorregió, la seva experiència, entre d'altres, en l'àmbit del Turisme. A més, va ressaltar l'aposta que es fa des de les Illes per a projectes d'innovació lligats al turisme, pel turisme social europeu, o per la reconversió de zones madures, com la Platja de Palma.

D'altra banda, el president del Govern va mostrar el seu interès per compartir polítiques de veïnatge, com l'ENPI (Instrument de Veïnatge i Partenariat Europeu), del qual l'autoritat de gestió és Sardenya. Es tracta d'un instrument de cooperació, sorgit de la Declaració de Barcelona, amb països del sud del Mediterrània i del Mig Orient (Algèria, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, Líbia, Marroc, Autoritat Palestina, Síria i Túnez), i que té un pressupost de 200 milions d'euros.

Balears comparteix amb la resta d'illes del Mediterrània l'objectiu de la cooperació en la seva política exterior, especialment amb els països del nord d'Àfrica, a causa dels fluixos migratoris que han esdevingut una preocupació de primer ordre en el sí de la Unió Europea.

Després de la trobada entre Antich i Soru, va tenir lloc una reunió de feina entre les dues delegacions. Per part de les Balears va participar la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, el director general d'Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea, Jordi Bayona, el director general del Gabinet Tècnic del president, Antoni Torres, la directora gerent del Centre Balears Europa, Catalina Alemany, i el cap de departament del Centre Balears Europa i membre de la secretaria Eurimed, Cristòfol Soler.