La Conselleria de Salut comença la implantació de la recepta electrònica a Mallorca

Actualizado: miércoles, 30 abril 2008 15:30

Es preveu que a finals del 2008 la recepta "sense papers" estarà disponible a tota la comunitat autònoma

PALMA DE MALLORCA, 30 d'abril (EUROPA PRESS)-

La Conselleria de Salut ha posat en marxa la implantació de la recepta electrònica a Mallorca, un sistema que permet que els usuaris aconsegueixin la medicació de manera més "còmoda i ràpida", i que farà que desapareguin gradualment les tradicionals receptes de paper. Mitjançant aquest sistema, el pacient només haurà de presentar la targeta sanitària individual davant el metge i, després, en qualsevol oficina de farmàcia.

El director general del Servei de Salut, Josep Pomar, que va estar acompanyat per la directora general de Farmàcia, Rosa Alís, i el president del Col·legi de Farmacèutics de les Balears, Antoni Real, va presentar el procés progressiu d'implantació de la recepta electrònica a Mallorca, després de "l'èxit" obtingut a Eivissa on "nou de cada deu usuaris manifesten que prefereixen aquest sistema".

D'aquesta manera, va explicar que des d'ahir el nou servei està funcionant en els centres de salut de Santanyí, Sa Pobla, Son Ferriol i Son Serra, i en un total de 26 farmàcies que pertanyen a aquestes zones, on en els pròxims dies es dispensaran medicaments mitjançant aquest procediment.

Després, aquest sistema continuarà estenent-se per tota l'illa, un procés que conclourà el mes d'octubre vinent. Després, l'Ib-Salut té previst ampliar la recepta electrònica a Menorca, a fi que al llarg del 2008 estigui disponible en tots els centres de salut i farmàcies de les Balears, "el que convertiria a les Illes en la primera comunitat autònoma del país en completar el cent per cent de la xarxa de recepta sense papers", va afirmar Pomar.

AVANTATGES DE LA RECEPTA ELECTRÒNICA

El servei de Recepta Electrònica és un sistema "més àgil i que redueix els tràmits burocràtics", segons va apuntar el director general de l'Ib-Salut, qui va indicar que amb aquest sistema no farà falta que els malalts crònics acudeixin a la consulta mèdica perquè els prescriguin la seva medicació habitual, "el que estalviarà temps als malalts i als metges".

En aquest punt, Pomar va precisar que, mitjançant la targeta sanitària individual, la prescripció de medicaments sigui "més segura", ja que l'Ib-Salut ha creat una base de dades centralitzada que recull tota la informació de l'historial mèdic dels pacients, en els que s'ofereixen detalls sobre els tractaments que reben amb medicaments.

Això permet que metges i farmacèutics tinguin més informació sobre els fàrmacs que les persones usuàries prenen o han pres al llarg de la seva vida, la qual cosa farà que les prescripcions es puguin fer "amb major fiabilitat", va dir.

FUNCIONAMENT DEL SERVEI

En el cas d'un pacient que acudeix al metge per una malaltia puntual, primer haurà d'anar a la consulta del metge i lliurar-li la seva targeta sanitària individual, de manera que l'especialista accedeix a la base de dades del pacient, li prescriu el medicament, ho inclou a la base de dades i torna la targeta sanitària al pacient.

Després, l'usuari acudeix a l'oficina de farmàcia i lliura la seva targeta sanitària al farmacèutic, que accedeix a la base de dades i consulta quina medicació li ha prescrit el metge, entrega la medicació al pacient i li torna la targeta sanitària.

Per la seva banda, en el cas d'un pacient que acudeix al metge per una malaltia crònica, ha de seguir els mateixos passos, tot i que quan hagi acabat el medicament pot tornar a la farmàcia amb la targeta sanitària per adquirir més.

ESTENDRE EL SERVEI AL SECTOR PRIVAT

Per la seva banda, Alís va apuntar que tots els usuaris que vulguin disposar de més informació sobre les zones bàsiques de Salut en les quals està en funcionament, poden fer les seves consultes en la pàgina web www.recetaelectrónicabaleares.es, on s'ofereixen dades actualitzades.

L'objectiu de la Conselleria de Salut és estendre en anys successius el servei als 7 hospitals públics de la comunitat, així com obrir aquesta possibilitat també als centres privats de l'arxipèlag, degut que, segons va dir el representant del Col·legi de Farmacèutics, existeix un gran interès perquè així sigui.

El projecte d'implantació de recepta electrònica a la xarxa d'atenció primària de les tres illes suposa un cost total de 2 milions d'euros.