Cort constitueix la Comissió No Permanent per a la correcta conservació i manteniment dels edificis

Actualizado: lunes, 8 febrero 2010 16:05

PALMA DE MALLORCA, 8 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Palma ha constituït la Comissió No Permanent per a la millora dels mecanismes de prevenció i correcte manteniment dels edificis que té per finalitat elaborar un mapa de riscos de les construccions en mal estat que corren el risc d'ensorrar-se.

La decisió de crear aquest organisme ha estat acordada pel ple municipal arran del caiguda de l'edifici del carrer Rodríguez Àries que va provocar la mort de set persones el passat 26 d'octubre del 2009.

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma en un comunicat, aquest nou organisme, que tindrà una vigència inferior a un any i en que participen tots els grups polítics, està integrat per una subcomissió tècnica i una altra política, que es reunirà el primer dilluns de cada mes. A la reunió d'avui s'ha decidit que en la pròxima convocatòria es nomenarà al president i al vicepresident de la comissió.

La Comissió pot sol·licitar informació a la subcomissió, així com a experts en matèria d'edificis o a les associacions veïnals que consideri adequades, a les quals podrà demanar informes sobre la situació en la qual es trobin els immobles.

El consistori assenyala que dels 2.871 edificis que, segons l'ordenança municipal, eren obligats a sotmetre's a la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) al llarg del 2009, fins a finals de gener del 2010 s'han sotmès a la mateixa un total de 1.195, fet que suposa un 40,6% del total.

La regidora d'Urbanisme del consistori palmesà, Yolanda Garví, ha informat dimecres passat que un total de 1.676 immobles de Palma anteriors a 1900 o catalogats encara no ha passat la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), tot i que havia de fer-ho abans que conclogués 2009, xifra que representa el 59,36% dels edificis d'aquestes característiques -el 57,5% dels anteriors a 1900 i el 61% dels catalogats-.

Garví va posar èmfasi a l'augment de les ITEs que s'ha produït durant els últims mesos i ha indicat que de les 704 que s'han passat entre el 6 d'octubre i el 29 de gener, 184 ho va fer en el període que encara no era obligatori.

Les sancions que s'imposen als propietaris que no passin la inspecció ascendeixen a uns 600 euros per habitatge, xifra que és més gran del que costa l'informe.

Una de les primeres decisions que va adoptar avui la comissió ha estat encarregar l'elaboració dels plecs que regiran la contractació de l'assistència tècnica que elaborarà el mapa de riscos de Palma. D'altra banda, es van detallar les decisions tècniques que se n'han anat adoptant amb l'objectiu d'investigar les causes del col·lapse estructural de l'edifici del carrer Rodríguez Àries.

La comissió tècnica està integrada per tècnics municipals i per representants de tots els col·legis professionals que poden fer informes d'inspecció tècnica d'edificis (ITES), segons el conveni signat amb l'Ajuntament de Palma.

MAPA DE RISCOS

La Comissió treballa en l'elaboració d'un mapa de riscos per detectar aquells edificis de la capital balear que estiguin en mal estat, amb la finalitat d'instar als seus propietaris que solucionin les deficiències per evitar així un altre ensorri d'un immoble.

L'esmentat organisme elaborarà un estudi tècnic de la situació real dels immobles de Palma després del que el consistori aprovarà un pla d'actuació, del qual es derivaran recomanacions als propietaris afectats.