Els promotors de les Balears suporten gairebé 2 milions d'euros per sobrecostos innecessaris en assegurances de danys

Actualizado: lunes, 25 octubre 2010 15:42


PALMA DE MALLORCA, 25 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els promotors de les Balears suporten un sobrecost de gairebé dos milions d'euros a l'any (1.897.500 euros) en concepte de controls per a les assegurances per risc de danys en les estructures -els anomenats assegurances decennals- sense que així ho estableixi la normativa que regula el sector de l'edificació, segons estimacions de GTG Assegurances, mediador especialitzat en assegurances de construcció.

Així, Balears és la cinquena Comunitat més afectada per aquests costos afegits que superen els 75 milions d'euros a tot espanya.

GTG explica que les asseguradores vénen afegint des de l'any 2000 la participació d'un Organisme de Control Tècnic (OCT.) com requisit per contractar una assegurança decennal, que és el que cobreix l'esmentat risc per deu anys, quan ni la Llei d'Ordenació de l'Edificació (LOE) ni el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE) així ho estableixen.

Segons el mediador d'assegurances, la participació d'un OCT. introdueix un cost prescindible en la cadena de valor de la construcció estimat entre un 20 i un 30 % de l'assegurança però no redueix els riscos inherents a qualsevol construcció i tampoc aporta una cobertura més gran de les responsabilitats establertes per la LOE. El negoci de les assegurances decennals va moure més de 2.500 milions d'euros en els últims deu anys a Espanya.

En aquest sentit, GTG calcula que els promotors podrien estalviar-se una mitjana de 6.000 euros per una promoció immobiliària tipus de 100 habitatges (10.000 metres quadrats), la més habitual a Espanya, si contractessin directament amb l'asseguradora l'assegurança decennal sense la intervenció d'un OCT., tal com succeeix actualment.

UN ALLEUGERIMENT PER A PROMOTOR I COMPRADOR

GTG Assegurances considera que aquest estalvi contribuiria a alleujar el fort endeutament que té el sector i que ha portat a un bon nombre de promotores a tancar en aquests últims anys. Des que esclatés la crisi, el nombre de promotores s'ha reduït dràsticament, fins a situar-se en tan sols unes 300 empreses actives.

El mediador espanyol sosté que la supressió dels OCT. no només beneficiaria als promotors, sinó també els usuaris finals, compradors d'un habitatge que podrien optar a promocions a millor preu amb un estalvi significatiu.

El model dels OCT. que actualment s'està aplicant al nostre país ha estat importat directament de França tot i que els dos mercats mantenen profundes diferències entre ells. Mentre que al país veí la sinistralitat és molt elevada i l'assegurança decennal cobreix tot el risc des del començament fins al fi de l'obra, a Espanya els índexs de sinistralitat en obra són molt baixos i la cobertura és des que el promotor "rep" l'obra ja que la resta del temps està cobert per les assegurances de responsabilitat civil, tal com estableix la llei.

Segons el director general de GTG, Adrián Sánchez, "aquesta pràctica habitual dels OCT. augmenta el cost i duplica la cobertura ja que aquests riscos estan coberts per les assegurances de responsabilitat dels professionals que la LOE determina expressament per a promotors i arquitectes, fonamentalment".