Finançament.- Antich es reuneix avui amb Salgado per analitzar la situació de la reforma del model

Actualizado: miércoles, 8 julio 2009 14:26

PALMA DE MALLORCA, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, i la vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, es reuniran avui a Madrid per analitzar la situació de la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Antich es desplaçarà a la capital espanyola per reunir-se al matí amb Salgado --una cita a la qual també acudirà el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera-- dins de la nova ronda de contactes que està mantenint la vicepresidenta segona de de cara a consensuar les característiques del nou model.

Precisament, aquest dilluns Antich ha afirmat que encara desconeixia la xifra que anava a percebre la comunitat dins de la reforma, tot i que ha afegit que esgotarà el màxim dels esforços" en matèria de finançament per aconseguir "la millor xifra per a Balears".

"Últimament hem sentit que a sobre de la taula s'ha posat una nova xifra, ja que es parla de 9.000 o 10.000 milions, respecte dels 6.000 o 7.000 dels quals es va parlar en principi, de manera que això pot canviar el repartiment final i, per això, s' ha de celebrar una reunió amb l'executiu central per saber exactament en quin moment estem i de quines xifres s'estan parlant", va recalcar Antich.

A més, durant la celebració de la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, Manera va relatar que l'actual model resulta "letal" per a Balears i va sol·licitar a l'executiu central que acordi la reforma amb celeritat.

Per part seva i en aquesta mateixa Comissió, el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha expressat el compromís del Govern espanyol de "millorar de manera notable i singular" el finançament autonòmic de les Balears.

La posició de la comunitat en finançament és que d'aquí als criteris de ponderació del sistema tingui un pes clau l'augment demogràfic experimentat els últims anys, que en el cas de l'arxipèlag ha estat el doble que la mitjana nacional.

Un altre dels punts significatius en el cas balear és la consideració del fet insular i que la comunitat se situï "com a mínim" en la mitjana de finançament estatal, atès que la situació generada arran del sistema vigent ha portat a l'illes a estar 21 punts per sota d'aquesta franja, de manera que es considera des del Govern que és la comunitat més perjudicada pel model present.