Govern implanta el tècnic d'intervenció socioeducativa en vuit IES de Balears, que ja ha actuat més de 3.000 vegades

Actualizado: lunes, 7 junio 2010 17:32

Aquesta figura ha afavorit una disminució de les amonestacions i la posada en marxa de mesures alternatives a l'expulsió


PALMA DE MALLORCA, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha presentat avui la figura professional del tècnic d'intervenció socioeducativa (TISE), educador social que atén als alumnes que presenten un risc d'exclusió o problemes d'adaptació, i que, des de la seva introducció en el curs 2008-2009, ha practicat més de 3.000 intervencions, aconseguint "resultats molt positius" en els vuit centres d'educació secundària de les illes en els quals està implantat.

Els responsables d'Afers Socials, Promoció i Immigració i d'Educació i Cultura, Fina Santiago i Bartomeu Llinàs, respectivament, han explicat en roda de premsa que la intervenció d'aquests professionals -set educadors socials i un treballador social- ha aconseguit que es redueixin les amonestacions als instituts.

En concret, són presents en sis centres de Mallorca, un d'Eivissa i un de Menorca i, malgrat que ha estat una experiència positiva, l'Executiu autonòmic no es planteja ampliar-la a altres IES a causa de l'actual situació de crisi econòmica. "Mantenir el número ja serà un esforç pressupostari", ha indicat Santiago.

Llinàs ha assenyalat que aquests tècnics, que són una "figura permanent" en els centres, realitzen un diagnòstic de la situació educativa per procedir a la prevenció. A més, intervenen en la problemàtica concreta i realitzen un seguiment de les actuacions acordades.

La incorporació d'aquests professionals ha calgut ja que, segons ha explicat el conseller d'Educació, les "noves problemàtiques" requereixen "noves solucions", ja que, com ha apuntat Santiago, els claustres de professors, en ocasions, no tenen les "eines necessàries" per fer-los front. Els centres educatius ja comptaven amb un perfil psicopedagògic però "faltava" un altre més socioeducatiu, ha manifestat la responsable d'Afers Socials.

MESURES ALTERNATIVES A L'EXPULSIÓ

Alhora, Santiago ha assenyalat que una de les possibles actuacions dels tècnics pot ser quan es produeix alguna conducta agressiva per part d'un alumne i, per evitar que se li expulsi, es treballa tant amb aquest com amb els seus pares per canviar, per exemple, les seves pautes educatives. En els casos en els quals els escolars són expulsats contínuament "es crea un cercle viciós que cal trencar", funció que realitzen aquests professionals, segons ha explicat Llinàs, mitjançant l'adopció de "mesures alternatives".

Els educadors socials, que pretenen recuperar l'interès dels joves per l'estudi i prevenir els conflictes, actuen en diferents àmbits com són la intervenció comunitària entre els instituts i el seu entorn, la que es realitza amb la comunitat educativa, la individual i la familiar.

Així, pel que fa a la primera, han aconseguit crear nous canals d'informació per potenciar el treball en xarxa de tota la comunitat i s'han realitzat 542 intervencions. D'altra banda, en la comunitat educativa es va actuar en 1.364 ocasions, 674 de manera individual i 373 amb els pares i mares per crear nous espais de col·laboració entre l'alumnat i les famílies.

Els centres que tenen un TISE són l'IES Juníper Serra, IES Josep Sureda i Blanes, IES Can Peu Blanc, IES Calvià, IES Felanitx -tots ells de Mallorca-, i l'IES Quartó de Portmany -Eivissa- i IES Cap de Llevant -Menorca-.