El Govern impulsa un nou protocol d'actuació davant del maltractament infantil i crea un registre únic de denúncies

Actualizado: lunes, 29 marzo 2010 16:17

PALMA DE MALLORCA, 29 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Direcció General de Menors i Família del Govern ha impulsat un nou protocol marc interdisciplinari d'actuació davant dels casos de maltractament infantil, i alhora ha desenvolupat un Registre Unificat dels Maltractaments Infantils (RUMI) al qual es notificaran totes les denúncies que s'interposin i que seran enviades a Madrid per al seu anàlisi juntament amb la resta de dades recollits a altres comunitats.

La directora general de Menors i Família, Francesca Vanrell, i la directora general de Justícia, Marta Díaz, van informar d'aquest nou protocol durant les I Jornades sobre Menors de les Oficines d'Ajuda a les Víctimes del Delicte que acull avui la seu palmesana del Col·legi d'Advocats de les Balears.

El protocol neix d'un conveni de col·laboració entre les Oficines d'Ajuda a les Víctimes del Delicte (OAVD) i l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM), que ha estat aprovat el 18 de novembre del 2009.

Els principals objectius d'aquest protocol són la coordinació i unificació en les actuacions de les diferents institucions que tenen competències o intervenen en els casos de maltractament infantil, evitar la revictimització dels nens que es veuen obligats a haver de reviure el seu maltractament en diferents confessions a diferents especialistes, així com la creació del registre únic.

La Direcció General de Menors i Família rebrà, a través d'aquest registre únic, totes les notificacions de casos de maltractament infantil que es produeixin a les illes per activar els mecanisme d'actuació. Aquestes seran traslladades a Madrid, cada tres mesos, perquè puguin comptabilitzar-se i analitzar el treball que es realitza i així extreure conclusions que ajudin a crear noves estratègies d'actuació i ajustar els recursos dels quals es disposa a la realitat.

Alhora, Vanrell ha assenyalat que se'n va a crear una unitat de valoració a cadascun dels Consells Insulars i una altra unitat de tractament específica per a víctimes d'abusos que s'hagin produït fora de l'àmbit familiar.

El protocol distingeix els casos de maltractament infantil i els d'agressió sexual a menors. Així, marca les actuacions que deuen seguir-se en cadascuna de les fases dividides en les de detecció i notificació, avaluació, tractament, seguiment i alta i recomanacions i propostes.

ANTECEDENTS

Vanrell ha explicat que aquest protocol té diversos antecedents, com les directrius que ha elaborat l'Observatori estatal de la Infància, que va estimular a les Comunitats Autònomes perquè creessin aquest nou pla d'actuació. Alhora, existeix la Llei de Protecció a la Infància i a l'Adolescència del 2006 i els treballs realitzats per l'Associació La Rana sobre abusos sexuals.

A més, a Balears es va editar el 1999 una guia d'actuació davant de casos de maltractament infantil i el 2007 va tenir lloc una comissió interinsular de Protecció de Menors on ha començat l'elaboració del protocol marc.