El Govern obre investigació per aclarir si l'accident es va deure a un defecte d'obra en els murs o a les pluges

Actualizado: miércoles, 19 mayo 2010 16:55

Vicens remarca que ha estat "impossible" que el maquinista, que es troba molt greu a l'hospital de Son Dureta, pogués evitar el xoc


PALMA DE MALLORCA, 19 May. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat ha obert un expedient informatiu per conèixer les causes del descarrilament d'un comboi de Serveis Ferroviaris de Mallorca que realitzava la línia Palma-Manacor, amb la finalitat d'aclarir si el despreniment d'un mur de 12 metres de longitud i 4 d'altura a la via s'ha a causa d'un defecte d'obra en l'edificació de la paret durant el passat Pacte de progrés, quan es va construir el tren des de s'enllaç a Manacor, o si l'ensorrament s'ha produït com a conseqüència de les fortes pluges de les últimes setmanes.

En una roda de premsa, el conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, ha informat que a través d'aquest expedient informatiu, també s'investigarà si s'han fet actuacions els últims anys que hagin pogut modificar la funcionalitat dels murs, sobretot, després que el 2004 un altre tren patís un accident en Son Tell, a 4 quilòmetres de Sineu i en direcció a Manacor, el que va provocar una sèrie d'actuacions d'emergència i revisions de la zona.

Com a conseqüència, el servei de tren entre Sineu i Manacor no es restablirà fins que no hagi conclòs l'expedient informatiu. Vicens va recalcar que, en el cas que l'accident hagués estat evitable, es buscaran "responsabilitats", tot i que ha indicat que, ara mateix, cal ser "molt seriosos i respectuosos", per la qual cosa, de moment, "no cal sospitar que hi hagi hagut res per demanar responsabilitat". Ha afegit que serà demà quan els tècnics retirin els quatre combois sinistrats, que es troben en un talús, el que dificulta la seva extracció.

A més, ha destacat que SFM porta a terme periòdicament un manteniment i una revisió del corredor de les vies i, en aquest sentit, ha dit que "no consta que ara mateix, hagués cap informe, ni advertència d'anomalia que pogués fer sospitar que aquest mur es podia ensorrar". Pel que fa a la seguretat, va recalcar que al llarg d'aquesta legislatura, el Govern està fent un "esforç que mai s'havia fet en la història del tren", després d'haver invertit 17 milions d'euros.

Respecte als ferits de l'accident, Vicens ha apuntat que han estat ateses un total de 28 persones de les 50 que anaven en el tren i de les quals 11 es troben ingressades en diferents hospitals de Mallorca (tres al de Manacor, sis al d'Inca, un a Son Dureta i un a la Clínica Juaneda), sent el més greu el maquinista, qui va ingressar a l'Hospital Son Dureta de Palma en estat de coma i ha estat intervingut per realitzar-li un un drenatge en una ferida de la cap.

Vicens ha indicat que encara cal esperar unes hores per conèixer la seva evolució, mentre que, d'altra banda, ha assenyalat que la segona persona amb ferides més greus és l'interventor, que ha estat traslladat a la Clínica Juaneda.

Per evitar molèsties als passatgers, el Govern ha posat en marxa un servei d'autobusos que part des de Manacor, Sant Joan i Petra fins a l'estació de Sineu, des d'on surten els trens cap a Inca amb normalitat. Per part seva, ha indicat que sí que estan sortint amb normalitat els trens des de Palma a Sineu amb "la freqüència habitual i sense retards".

"RÀPIDA ACTUACIÓ" DELS SERVEIS D'EMERGÈNCIA

D'altra banda, el conseller de Medi Ambient i Mobilitat ha subratllat la "ràpida actuació" dels serveis d'emergència i del personal sanitari del PAC de Sineu que es va traslladar al lloc de l'accident, de la mateixa manera que van fer una UCI Mòbil del 061, tres ambulàncies de suport vital bàsic, bombers, personal de Protecció Civil i les forces de seguretat.

Concretament, ha apuntat que en lloc del sinistre es van atendre directament a 20 passatgers i als operaris del tren que han quedat ferits, la majoria d'ells per contusions i ferides de caràcter lleu, si bé va reiterar que 11 persones van haver de ser traslladades a diferents centres hospitalaris als quals s'han desplaçat el director general de Mobilitat, Antoni Verger, i personal de SFM.

Per la seva banda, Vicens ha acudit a l'Hospital Son Dureta per conèixer l'estat del maquinista, família de la qual, segons ha afirmat, està "molt afectada" per la gravetat de les ferides que té.