Grip.- El Govern ultima plans de contingència en la sanitat i altres serveis essencials per "reduir" el seu impacte

Actualizado: jueves, 23 julio 2009 18:11

Remarca que el sistema sanitari està preparat per afrontar l'epidèmia i recalca que qui necessiti una vacuna i un tractament "ho tindrà"


PALMA DE MALLORCA, 23 Jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicens Thomàs, ha informat avui que està ultimant una sèrie de plans de contingència en el sistema sanitari, així com en altres serveis essencials per al funcionament de la Comunitat Autònoma i a l'àmbit laboral per "reduir" l'impacte de la grip A a Balears i que, segons ha assenyalat, "es porten treballant des del mes d'abril passat".

Després de la reunió del Consell de Govern, Thomàs ha informat que en el Consell Interterritorial de Sanitat celebrat ahir, es van acordar una sèrie de criteris generals per als plans de contingència que està preparant el Sistema Nacional de Salut i que, en el cas de l'arxipèlag, estan "gairebé finalitzats, ja que els esborranys estan bastant avançats, de manera que només queda formalitzar alguns documents".

El conseller ha destacat que el sistema sanitari de les illes està preparat per afrontar la grip A, tenint en compte que "fa anys que estem acostumats a tenir epidèmies de grip normal, que sempre suposa que durant un o dos mesos de l'hivern els serveis de salut s'han d'adaptar a la demanda hospitalària".

Tot i això, ha apuntat que, a través dels plans de contingència, s'identificaran les modificacions que s'han de portar a terme, respecte als recursos humans i tècnics, davant d'un "increment de la demanda assistencial".

A més, va recalcar que qui necessiti una vacuna i un tractament per a la grip A "ho tindrà", ja que, segons ha recordat, el Ministeri de Salut s'ha compromès a encarregar vacunes, una vegada es demostrin la seva eficàcia, per a un 40% de la població. Així, ha apuntat que la Comissió Nacional de Salut serà l'encarregada de determinar la població de risc que cal vacunar.

"La majoria de casos són lleus", mentre que l'única persona ingressada a Balears per la grip A "evoluciona favorablement", ha afirmat Thomàs, qui ha indicat que el 10% de la població afectada a Balears per la grip A sigui professional sanitari.

En aquesta línia, ha remarcat que els metges i infermers estan aplicant tots els protocols de precaució davant d'un pacient que requereixi aïllament respiratori, si bé ha recordat que aquests professionals "també surten al carrer i poden entrar en contacte amb el virus de la grip A, ja que aquest té una difusió universal".

MISSATGE DE "TRANQUIL·LITAT"

D'altra banda, va incidir que el sistema està preparat amb "excel·lents professionals" per fer davant de la grip A, pel que va tornar a llançar un missatge de "tranquil·litat" a la ciutadania, ja que tot i que "estem davant d'una infecció nova que afecta a molta gent, la gran majoria de casos són quadres lleus de febre durant dos o tres dies, que deuen afrontar-se amb un aïllament domiciliari, bevent molt líquid i prenent paracetamol".

Finalment, el conseller de Salut i Consum ha destacat que la incidència de la grip A és "molt semblant" en les diferents Comunitats Autònomes, de manera que "no hi ha dades per pensar que en un territori hi ha però incidència d'aquest virus que en un altre".