Un imputat atribueix a Oliver la proposta de crear una catalogació d'arxius de TV que ha resultat inexistent

Actualizado: viernes, 16 abril 2010 21:08

Un altre encausat en el cas Maquillatge assegura que "mai es va parlar de cap subvenció del Consell" i que "no sabia d'on provenia els diners"


PALMA DE MALLORCA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un imputat dins del cas Maquillatge, Bartolomé Sans, va atribuir avui a l'ex administrador de la productora Vídeo U, Miquel Oliver, la proposta de cedir el 2005 els drets de les televisions locals per a la futura creació d'un arxiu audiovisual que, segons les investigacions, ha resultat inexistent i pel que el Consell de Mallorca va pagar 280.000 euros a l'entitat que unia a les cadenes locals de l'illa i altres empreses vinculades a Vídeo U, investigada dins d'aquest procediment.

Durant la seva declaració davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 2, Juan Ignacio Lope Sola, Sans ha recordat que Oliver va proposar a la Televisió de Binissalem, a la qual pertanyia a través de l'associació cultural Sa Copiña, la cessió gratuïta dels seus drets d'emissió prèvia a la creació de Televisió de Mallorca, ja que en aquesta època havia cadenes que per ordre de l'Administració havien de tancar i "com sabíem que estàvem abocats a desaparèixer, ens va semblar la cosa més lògic i correcte".

ms endavant l'ex administrador de Vídeo U -que ha rebut més de quatre milions d'euros per a la posada en marxa de Televisió de Mallorca- va proposar cedir els drets de les imatges per a la seva catalogació, de manera que "cadascun percebria una quantitat", ha recordat l'encausat, assistit pel lletrat Carles Tarancón. "A nosaltres ens va donar els diners la Xarxa" -referint-se a la xarxa que llavors unia a les televisions locals- "i a aquesta el Consell", sense saber que "es tractava d'una subvenció" de l'Administració pública.

D'aquesta manera, ha assegurat desconèixer com es va desenvolupar la subvenció ja que "nosaltres cataloguem però no intervenim en el procés". Ha estat en el moment de fer les factures quan se'ls va comunicar que eren per a una subvenció, segons ha explicat, tot i que no a la primera sinó "en la segona factura". És més, ha assenyalat que aquesta ha estat rectificada després que l'ex gerent de la Xarxa, Bartolomé Berga, els digués que "no era correcta" i que no calia posar com concepte "Consell de Mallorca".

"Vaig donar per fet que la factura era correcta, perquè si no no se les haguessin pagat", ha afirmat l'imputat. Sans ha recordat que van rebre una carta del Consell en què es valorava en 30.000 euros la cessió dels drets, quantitat que no van cobrar, el que ha considerat "un detall i un agraïment", mentre que ha estat amb la cessió dels drets de les imatges quan "se'ns va donar un preu", i ell ha acabat percebent 20.000 euros.

En aquesta mateixa línia ha estat interrogat Miquel Jaume Horrach, qui representava a l'associació Serra Mamerra a la televisió local de Petra. L'imputat, també defensat per Tarancón, ha recordat que van cedir els drets d'emissió del Canal 22 de manera "totalment gratuïta" malgrat estar valorats en 30.000 euros, i després els ha estat proposat des de la Xarxa cedir les imatges que tenien per formar un arxiu.

"MAI ES VA PARLAR DE CAP SUBVENCIÓ DEL CONSELL"

Tal com ha manifestat, a una reunió en la qual va participar de la xarxa de televisions locals "mai es va parlar de cap subvenció del Consell, sinó que ho he sabut ara". És més, va incidir que no coneixia que la factura era per a la Institució Insular, ja que "ningú m'ho ha dit i en aquell moment ho desconeixia".

En el seu cas, ha afirmat que algú de la seva associació li va dir que calia canviar el concepte de la factura que ja estava lliurada per a la cessió de les imatges, però "no sabia res que estigués relacionat amb el Consell". Finalment, a preguntes del fiscal Juan Carrau, l'encausat ha manifestat que en aquell moment va entendre que el seu arxiu era perquè ho pogués utilitzar Televisió de Mallorca, i ha assegurat que "no sabia d'on provenia els diners".

Prèviament a la declaració de tots dos imputats va deposar com a testimoni la periodista Catalina Oliver, precisament germana de Miquel Oliver, qui ha recordat que la Xarxa es va unir quan es preveia l'aparició de la televisió digital terrestre TDT) i la desaparició de les televisions locals. "Es van començar a unir per buscar sortides al seu tancament i accedir algunes a la TDT", ha explicat.

Tot i això, ha afirmat que en les reunions de la Xarxa a les quals ella va assistir no es va parlar sobre la subvenció de 280.000 euros, ja que aquestes trobades eren molt prèvies", pel que ha assegurat desconèixer com va funcionar el procés per a la cessió d'arxius, i va negar per tant haver rebut diners de la subvenció.