Investigacions de Voltor apunten a la presumpta il·legalitat d'un conveni de Campos després de no aprovar-se el golf

Actualizado: viernes, 16 abril 2010 21:18

Les indagacions situen a Farrús com "clau" en la trama d'adjudicacions del Inestur i altres "esferes" del Govern


PALMA DE MALLORCA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

Les investigacions portades a terme en el marc del cas Voltor, que indaga el presumpte desviament de fons públics a través de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur) a empresaris pròxims a Unió Mallorquina (UM), apunten a la presumpta il·legalitat d'un expedient adjudicat a Campos per 1,8 milions, i que podria haver estat destinat "a calmar els ànims" al municipi després de la ruptura i posterior recomposició del Pacte al Consell, a final del 2009, i no aprovar-se així la construcció del camp de golf de Son Baco.

En un ofici que consta dins del sumari del cas, secret del qual ha estat aixecat dimecres passat, la Policia Nacional al·ludeix a aquest conveni com la possible recompensa per no tirar endavant l'execució d'aquesta infraestructura, i detalla a més altres acords rubricats amb ajuntaments governats per UM. En el cas de Campos, l'objecte del conveni era la xarxa cicloturística de la població, i ha estat signat malgrat la "certa tibantor" mostrada pels serveis jurídics davant de la possible irregularitat de l'expedient.

Mentrestant, destaca els convenis subscrits amb els Ajuntaments d'Alcúdia i Pollença, també governats per UM, el primer d'ells per 600.000 euros per a la promoció del municipi, i el segon per 5,5 milions per a la construcció o adequació d'una sala polivalent.

Tot i això, entre les concessions realitzades, les indagacions situen a l'empresari Jacinto Farrús com "figura clau a l'entramat d'adjudicacions" realitzades, i el relacionen amb 21 societats en la qual consta com a administrador o apoderat i en altres 120 mercantils de les quals ha format part. Així, vinculen a l'empresari no només amb les licitacions del Inestur sinó també d'"altres esferes" del Govern.

Tot i això, l'escrit no només fa esment a Farrús -en llibertat sota fiança de 100.000 euros- sinó que assenyala que un "altíssim percentatge" d'expedients de l'organisme pertanyent a la Conselleria de Turisme han estat adjudicats des de fa més de dos anys a persones pertanyents a UM.

Així, entre aquestes concessions destaca l'expedient adjudicat al Consorci d'Informàtica Local de Mallorca (Cilma) per un milió d'euros a començament de legislatura, quan el president d'aquest òrgan era Miquel Àngel Flaquer -també imputat en el cas-.

Precisament, sobre aquest aspecte ha estat interrogat en dependències de la Direcció Superior de les Balears l'ex gerent del Cilma, Eugenio Losada, qui va atribuir a l'ex conseller de Turisme, Francesc Buils, l'encàrrec per "vestir" aquesta contractació, així com el fet de fixar en un milió d'euros el contracte, adjudicat finalment a l'empresa Minser.

"M'ho van donar tot fet", ha manifestat en seu policial, on ha recordat que quan ha tancat la negociació amb aquesta empresa "ja sabia que sobraria diners" perquè l'adjudicatària ha valorat el servei a oferir -informació turística amb tecnologies avançades- en 750.000 euros.

OLIVER, "PEÇA FONAMENTAL EN AQUESTA XARXA DE CORRUPCIÓ"

L'ofici de la policia conclou que en el marc d'aquestes indagacions "no s'han observat tots els preceptes legals en vigor" mentre que les quantitats lliurades presumptament "no han estat destinades als fins lícits establerts sinó més aviat al suposat finançament d'un partit polític o enriquiment il·lícit de particulars a través d'un entramat de societats". Una presumpta "xarxa de corrupció" de la qual és "peça fonamental", segons la policia, l'ex gerent del Inestur, Antoni Oliver.