Les 14 HPO que el Govern construirà a Formentera utilitzaran alga posidònia "recollida de la platja" com aïllant

Actualizado: miércoles, 16 febrero 2011 16:46


FORMENTERA, 16 Feb. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, i el conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, han presentat aquest dimecres, juntament amb el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el projecte de l'edifici d'habitatges de protecció oficial (HPO) que construirà l'IBAVI en la pitiüsa menor.

Uns pisos que incorporaran innovadores mesures ambientals i d'eficiència energètica, aplicades a la construcció, entre les quals destaca l'ús de l'alga posidònia, "recollida de la platja", com material aïllant en els forjats".

Es tracta d'un edifici de 14 habitatges que s'aixecarà al municipi de Sant Ferran, el projecte del qual ha estat possible gràcies al conveni signat entre la Conselleria balear d'Habitatge i Obres Públiques i el Consell de Formentera per a l'adquisició dels terrenys on s'edificaran les HPO.

Des del Govern han avançat que les obres podran començar després de l'estiu i que tots els habitatges s'oferiran en règim de lloguer. Alhora, aquesta promoció ha estat dissenyada d'acord amb l'entorn urbà de la població, posant especial cura que el solar es troba molt a prop de l'església de Sant Ferran, catalogada com Bé d'Interès Cultural (BIC).

Així, des de la Conselleria balear d'Habitatge han qualificat el projecte com "contemporani" i que "respecta" la tradició i, alhora, incorpora "importants" mesures mediambientals i d'estalvi energètic, tant a l'ús de materials, com respecte al sistema constructiu i en la gestió de l'habitatge.

En aquest sentit, han explicat que en la seva construcció s'utilitzaran materials tradicionals juntament amb mesures d'estalvi energètic. A més de l'ús de l'alga posidònia, també s'inclourà suro natural aglomerat com aïllament acústic entre habitatges, i llana d'ovella com aïllament acústic a l'interior dels envans.

A més, el projecte inclou importants mesures passives d'estalvi i d'eficiència energètica, com la ventilació croada a l'interior dels habitatges; grans superfícies de vidre com captadors solars a l'hivern i elements de protecció solar a totes les obertures (persianes tradicionals, de lames verticals, enrotllables, cortines i pèrgoles).

D'altra banda, des del Govern han informat que s'instal·larà un sistema de captació d'energia solar, de major eficiència que les plaques solars convencionals i que requereix menor manteniment, per escalfar aigua calenta sanitària i de calefacció. Aquest sistema es complementarà amb calderes de gas propà, "més eficient" que l'energia elèctrica, han recalcat.