Madrid, Balears i la Rioja són les comunitats amb més llibertat econòmica

Actualizado: jueves, 12 febrero 2009 17:51

BARCELONA, 12 Feb. (EUROPA PRESS) -

Madrid, Balears i la Rioja amb les comunitats autònomes amb major llibertat econòmica, segons un estudi de la Universitat Complutense de Madrid que analitza el comportament de les administracions públiques i la seva influència en l'activitat econòmica. El director de l'informe, el catedràtic d'Economia Francisco Cabrillo, va presentar avui el projecte a Barcelona.

L'estudi compara indicadors de comerç, educació, medi ambient, mobilitat, sanitat i habitatge, i estableix un Índex de Llibertat Econòmica, que no inclou Navarra i El País Basc per les seves especials característiques de finançament.

En primer lloc se situa la Comunitat de Madrid, amb un índex de 0,194, seguida de les Balears (0,286) i la Rioja (0,364). En la banda oposada figuren Galícia (0,544), Andalusia (0,579) i, finalment, Extremadura (0,704).

Per aquest ordre, apareixen València, Canàries, Catalunya, Múrcia, Castella i Lleó, Aragó, Cantàbria, Astúries i Castella-la Manxa. Segons l'estudi, després de la transferència de competències de l'Administració central a les autonomies, les diferències en les polítiques reguladores són "molt significatives" i "tot indica que seguiran augmentant els anys vinents".

RUPTURA DE LA UNITAT DE MERCAT

Com conseqüències positives d'aquestes transferències, l'informe 'Llibertat econòmica en les Comunitats Autònomes' destaca el federalisme fiscal i la competència regulatòria, però com aspecte negatiu subratlla la "possibilitat d'una ruptura de la unitat de mercat, davant del qual han mostrat la seva preocupació diversos sectors empresarials".

En aquest sentit, adverteix de la major intervenció dels governs autonòmics en la regulació de l'economia. La clau, afegeix, "no és que les regulacions a Madrid, València o Barcelona siguin diferents, sinó el fet que es doni als agents econòmics llibertat d'elegir entre models institucionals alternatius".

El "problema de la unitat de mercat" sorgeix, segons l'informe, quan els governs intenten impedir la competència, no quan dissenyen institucions que fomenten l'activitat econòmica en un marc de lliure mobilitat dels agents econòmics.

Juntament amb Cabrillo, a la presentació de l'informe va participar també el director executiu de Foment del Treball, Joaquín Trigo.