Pimeef sol·licita a les administracions que defineixin el model de comerç que volen abans d'aplicar la Llei Bolkestein

Actualizado: jueves, 6 noviembre 2008 18:47

EIVISSA, 06 de Novembre (EUROPA PRESS)

El vicepresident de Pimeef, Alfonso Rojo, va considerar avui "imprescindible" que les administracions defineixin quin tipus de model de negocis volen per l'illa abans de què s'implanti la Llei de Comerç, amb la finalitat d'adaptar les seves normatives a aquesta de manera automàtica.

Sobre aquesta qüestió, des de la patronal afirmen que cal que els Ajuntaments d'Eivissa i Formentera, que són els qui atorguen les llicències d'obertura d'establiment, estableixin les bases de l'aplicació de la directiva europea Bolkestein, i impedeixin, per exemple, la construcció de grans superfícies en zones perifèriques.

A més consideren que haurien de catalogar quan es considera a un negoci "gran establiment", amb paràmetres que estipulin els 400 metres quadrats a Eivissa i Menorca, els 200 a Formentera, així com els 700 a Palma, "adequant-se a la realitat de cada illa, però també de cada població".

Aquesta nomenclatura servirà, segons Rojo, per garantir la protecció dels petits i mitjans empresaris i també per assegurar els serveis dels quals hauran de dotar a la ciutadania les esmentades filials com ara, per exemple, que per a un edifici de 1.000 metres quadrats "se'ls obligui a erigir 100 places d'aparcament, establir l'eficiència energètica o el reciclatge", va concretar.

El vicepresident de Pimeef va matisar, en declaracions a Europa Press, que, en el cas de les Pitiüses, "també és cert que el sòl urbà és el que és i no hi ha massa llocs on aquest tipus d'infraestructures puguin instal·lar-se". Es tracta d'unes xifres que van ser aportades pels representants de totes les patronals de la Comunitat en la III Reunió Interbalear.

Segons exposà Rojo, l'entitat està treballant "a l'ombra" amb tots els associats perquè l'aplicació d'aquesta Llei no "els atrapi per sorpresa", ja que l'actitud de les administracions és d'apatia i tranquil·litat sobre aquesta qüestió.

De fet, va agregar, la Primera Llei de Comerç està pendent de tancar alguns serrells per a la seva aprovació al Parlament, ratificació, publicació i aplicació i després d'assentiment per part dels Ajuntaments "cosa que portarà mesos i que cal s'assumeixi abans de l'entrada en vigor d'aquesta disposició a 1 de Gener de 2010".

Des de l'entitat consideren que la implantació de grans superfícies en les Pitiuses reduiria la competència "perquè enfonsaria a molts petits establiments" cosa que, segons Rojo, "no és bo ni pels consumidors ni per a l'economia de les illes" ja que "quan no hi ha competència, els preus sempre pugen".

D'aquesta manera va destacar que lluitar contra la competència de les grans superfícies, i aplicar d'una forma correcta i unida entre administracions la directiva europea, són les claus perquè els empresaris "no hagin de viure de subvencions i disposin de les eines necessàries per treballar".