El Programa Consulta Jove es va desenvolupar en 20 centres de salut i 21 Instituts de Mallorca durant el curs 2008-2009

Actualizado: lunes, 28 diciembre 2009 17:05

PALMA DE MALLORCA, 28 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut i Consum, mitjançant la Xarxa de Centres d'Atenció primària, segueix impulsant el programa Consulta Jove per atendre les necessitats de salut dels adolescents. L'objectiu d'aquest programa és millorar la salut de la joventut escolaritzada en instituts d'Educació Secundària (IES), amb la implantació i l'avaluació d'un programa d'educació per a la salut.

Mitjançant les consultes joves, un grup de professionals d'Atenció primària que treballen en els centres de salut (infermers, metges i pediatres) es desplacen a aquests instituts, on atenen les demandes dels joves en condicions d'intimitat i confidencialitat. Es poden demanar dubtes sobre qualsevol tema que es pugui relacionar amb la salut, com els malestars físics, psíquics i emocionals, i també dubtes sobre sexualitat, consum de drogues, alimentació i situacions de violència, entre d'altres.

En el curs 2007-2008 van participar un total de 15 centres de salut i 15 IES de Mallorca. Durant el passat curs 2008-2009, 20 centres de salut van desenvolupar aquest programa en 21 Instituts d'Educació Secundaria. La Conselleria de Salut i Consum va posar en marxa la Consulta Jove en el curs 2004-2005, amb tres centres de salut i tres Instituts d'Educació Secundària i està previst impulsar progressivament la seva implantació en tota la comunitat autònoma.

Durant el curs 2008-2009 es va portar a terme el programa al CS És Trencadors (IES s'Arenal), CS Son Gotleu (IES Josep Sureda i Blanes), CS Santanyí (IES Santanyí), CS Son Cladera (IES Juniper Serra), CS Tramuntana (IES Josep Font i Trias), CS Manacor (IES Mossèn Alcover), CS Andratx (IES Andratx), CS Escola Graduada (IES Ses Estacions), CS Xaloc (IES Damià Huguet), CS Muntanya (IES Marratxí), CS Platja de Palma (IES Sa Ribera), CS Emili Darder (IES Antòni Maura), CS Inca (IES Pau Casasnoves), CS s'Escorxador (IES Josep Maria Llompart i IES Madina Mayurqa), CS Serra Nord (Col·legi Sant Vicenç de Paul), CS Migjorn -Llucmajor- (IES Llucmajor), CS Nuredduna -Artà- (IES Llorenç Garcies i Fint), CS Son Serra (CIDE), CS Arquitecte Bennàssar (IES Joan M. Thomàs), CS Marines -Muro- (IES Santa Margalida).

Així, la majoria dels IES han creat una Comissió de Salut i s'han realitzat activitats relacionades conjuntament, com tallers d'alimentació saludable, afectiu sexual, drogues, etc.

DADES DEL CURS 2008-2009

D'altra banda, durant el curs 2008-2009 van acudir a la consulta 1.983 joves, en un total de 119 dies de consulta. La mitjana de joves/dia ha estat de 17. En aquest sentit, un 53% de les visites han estat de noies respecte del 44% dels nois. La mitjana d'edat els adolescents que acudeixen a Consulta Jove és de 14,4 anys (11-18).

Alhora, els motius principals de consulta són per ordre de freqüència: salut afectiva-sexual (66%), problemes relacionats amb la sexualitat (36,5%), alimentació (13,4%), drogues (12,7%) i afectivitat 9%.

Finalment, al 21% dels joves que van acudir a la consulta se'ls va detectar sospita de problemes de salut o la pràctica d'hàbits no saludables. A més, es va derivar a un 9,8% dels joves (14% de consultes), sobretot al seu metge/infermer del centre de salut.

CONCLUSIONS DEL PROGRAMA

D'altra banda, la Direcció d'Infermeria de la Gerència d'Atenció primària de Mallorca, que és la responsable de Consulta Jove, ha assenyalat que la majoria de les consultes es resolen amb promoció i educació per a la salut, la constitució de comissions conjuntes fan avançar cap a una autèntica participació comunitària i que tant els professionals sanitaris implicats com els professionals educatius i l'alumnat estan contents i ho consideren una bona iniciativa.