El protocol d'actuació en casos de violència de gènere millorarà la coordinació entre les institucions implicades

Actualizado: lunes, 28 diciembre 2009 17:14

PALMA DE MALLORCA, 28 Dic. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, i el president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, Antoni Terrassa, van signar avui el Protocol Interinstitucional de detecció, prevenció i atenció de la violència masclista i en casos d'atacs sexuals de les Illes, que pretén millorar la coordinació entre les institucions implicades en la protecció de les dones víctimes de la violència de gènere.

L'especial incidència que fa el text en la detecció i la prevenció de futurs casos de violència masclista i el fet que la firma compromet a les 18 entitats i institucions implicades a mantenir els serveis d'atenció a les víctimes --que fins ara no eren garantits a les Illes per cap llei-- han estat dos dels fets que ha destacat Santiago.

Així, el Protocol és fruit de dos anys de treball de les 18 institucions i entitats implicades, sota la coordinació de l'Institut Balear de la Dóna. Així, en la seva elaboració han participat les Conselleries de Salut, Educació, Interior, Afers Socials, els Consells Insulars, tribunals de justícia, l'Ajuntament de Palma, la Federació d'Entitats Locals, l'Audiència Provincial, la Delegació del Govern i diversos col·legis professionals, com els de treballadors socials, psicòlegs i advocats; així com la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia.

Així, l'objectiu del Protocol és millorar la coordinació entre les institucions i les entitats implicades en la protecció i l'assistència a dones en situació de risc o víctimes de violència masclista i d'agressions sexuals, i establir unes pautes d'actuació homogènies per a tota la comunitat autònoma que redundin en benefici de l'atenció a les pròpies víctimes.

Entre d'altres compromisos, totes les entitats que han participat en l'elaboració del Protocol i que ho signaran es comprometen a mantenir els serveis d'atenció a les víctimes que actualment estan en funcionament a les Illes. Això, segons Santiago, "és un pas molt important, tenint en compte que a Balears la Llei per a la dona actualment en vigor, aprovada l'any 2006, no garanteix cap servei dirigit a combatre la violència contra les dones".

En aquest sentit, la consellera ha explicat que el document és una "eina que era àmpliament demandada per la societat en general i, en particular, per les associacions de dones".

D'altra banda, Santiago ha destacat el text no ofereix només pautes d'actuació en casos d'atenció a dones que han estat maltractades, sinó que també fa una especial incidència en la prevenció i detecció d'aquestes situacions. "Una vegada que una dona sol·liciti una visita a un metge de capçalera o un servei social, els professionals tinguin suficients indicadors i pautes --a través d'uns qüestionaris-- per valorar si es tracta d'una dona que està en risc de ser una futura víctima de violència masclista o si ja està patint i li costa [verbalizarlo] i definir-se com a tal", ha afegit.

Per aquest motiu, el Protocol Interinstitucional de detecció, prevenció i atenció de la violència masclista i en casos d'atacs sexuals de les Balears inclou el protocol que se segueix a l'àmbit sanitari.

"Amb el Protocol interinstitucional, el que pretenem és que una vegada que una dona s'hagi manifestat com a víctima, totes les institucions i entitats implicades actuïn d'una mateixa manera, sabent quins són els serveis, on es pot derivar, com es fa, a quins serveis han acudir, etc", ha assenyalat Santiago.

Una altra aplicació important del Protocol és el registre de cadascuna de les denúncies, demandes o col·laboracions que sol·liciti la dona, a través de diversos registres d'atenció i detecció que haurà en les quatre illes a través del Consells Insulars i a Palma, i que coordinarà l'Institut Balear de la Dóna.

Per la seva banda, Terrassa va definir el Protocol com "una eina capital per aglutinar recursos i racionalitzar el tractament de situacions que són molt complexes". "Amb aquest document es millorarà el tractament i permetrà que s'individualitzi per a cada situació", ha afegit.

En aquest sentit, la directora de l'Institut Balear de la Dóna, Lila Thomàs, ha remarcat la importància del Protocol Interinstitucional a l'hora de detectar aquestes agressions en tots els àmbits possibles, ja sigui el sanitari o l'escolar, a través de la dona víctima o dels seus fills, de manera que es puguin posar en marxa "amb la major brevetat possible, els mecanismes per poder ajudar-los".

Respecte a la prevenció, Thomàs va incidir en la necessitat de treballar a l'àmbit de l'educació i en el si de la família, "parlant molt d'igualtat per evitar la violència en les famílies i en les relacions sentimentals".