El PSOE xifra en 5.000 milions el deute heretat i exigeix al PP que doni explicacions

Actualizado: lunes, 11 febrero 2008 16:53

PALMA DE MALLORCA, 11 de febrer (EUROPA PRESS)

El diputat del grup socialista Joan Boned ha anunciat avui que presentaran al Parlament una iniciativa perquè la Cambra constati la "greu" situació econòmica del Govern heretada de l'anterior legislatura i que, segons el socialista, suposa un endeutament efectiu de la Comunitat Autònoma d'uns 5.000 milions d'euros fins l'any 2036.

En roda de premsa, Boned analitzà l'informe sobre els comptes de la Comunitat el 2006 elaborat per la Sindicatura de Comptes i afirmà que els seus resultats contrasten amb l'"alt cinisme polític" que, afirmà, té els diputats del PP en ocupar els seus escons "com si fossin nouvinguts i no tinguessin responsabilitats a la seva esquena".

Boned explicà que, a l'endeutament reconegut de 2.166 milions d'euros a final de 2006, cap sumar a prop de 500 milions corresponents al deute de les empreses i entitats públiques no reflectits en els comptes autonòmics i els 2.036 milions que l'Administració arrossega en forma de partides plurianuals fins a 2036.

A més, el socialista subratllà que l'informe detecta "irregularitats, un any més" en la concessió de subvencions, en els sistemes de contractació utilitzats, al còmput d'"ingressos ficticis" i en l'excessiu recurs als pressupostos plurianuals. "Clientelisme i ús fraudulent", afirmà.

Per la seva banda, la diputada del PSOE Aina Crespí criticà la "falta de responsabilitat i de rigor pressupostària" del PP, apuntant que les habituals modificacions del pressupost i l'escassa fidelitat als comptes aprovades al Parlament cada any, fa que el debat pressupostari fora "fictici, un teatre".

EL PP AFIRMA QUE L'ENDEUTAMENT ÉS "NORMAL I LÒGIC"

Sobre aquesta qüestió, el diputat del PP Francesc Fiol respongué que l'endeutament a llarg termini és una tècnica financera "legítima, normal i lògica, usada en qualsevol part" i que, a més, "servia per finançar projectes que responien a l'interès general".

"Una obra de primera magnitud necessita que es prorrategi el seu cost en diversos anys perquè, si no, no es tindria mai la capacitat financera per emprendre-les", digué.