Sanitat presenta a les comunitats el projecte de Reial Decret per reconèixer els títols d'especialistes extracomunitaris

Actualizado: viernes, 12 septiembre 2008 17:40

Les comunitats amb llengua oficial pròpia podran prendre "les mesures necessàries" perquè els sol·licitants aprenguin l'idioma

MADRID, 12 Set. (EUROPA PRESS)

El Ministeri de Sanitat i Consum ha presentat avui en el ple de la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut (SNS), el projecte de Reial Decret que servirà per regular el reconeixement a efectes professionals, dels títols d'especialista obtinguts en Estats no membres de la Unió Europea.

La proposta forma part de la bateria de mesures proposades pel ministre per "mitigar l'escassetat de professionals en algunes especialitats i donar resposta a l'alt nivell de mobilitat dels professionals sanitaris en diferents països", segons ha informat avui Sanitat.

L'objectiu de la norma és que el procediment de reconeixement professional de títols estrangers (de països de fora de la UE) "no vagi en detriment dels alts nivells de qualitat aconseguits a Espanya en la formació d'especialistes", van afirmar.

Per a això, el procediment proposat preveu no només la comparació entre la formació adquirida al país d'origen i la que atorga el programa espanyol de l'especialitat, sinó també la comprovació que els títols extracomunitaris d'especialista que es pretenen reconèixer compleixen amb els requisits de formació fixats per la UE per a les professions harmonitzades de metge i de matrona.

REQUISITS

El procediment preveu que els aspirants al reconeixement professional del títol d'especialista tinguin homologat o reconegut pel Ministeri de Ciència i Innovació o el departament ministerial, que correspongui, el títol que es requereixi per accedir a la formació especialitzada, posseir un títol estranger d'especialista que tingui caràcter oficial al país d'origen i demostrar que el títol estranger no ha estat objecte de passat homologació ni a Espanya ni en un altre país de la UE.

A més, deurà demostrar-se que la formació especialitzada del títol estranger s'ha realitzat en un centre universitari, un centre hospitalari o un centre sanitari acreditat per tal fi, i presentar l'historial professional amb la formació acadèmica prèvia, la formació especialitzada i l'experiència professional desenvolupada al país on s'ha obtingut el títol, a més de la formació complementària i altres mèrits.

Alhora, els sol·licitants de països quina llengua oficial no sigui el castellà hauran d'acreditar un "coneixement suficient" d'aquest idioma i les comunitats autònomes que posseeixin llengua oficial pròpia podran adoptar "les mesures necessàries" perquè els sol·licitants adquireixin un coneixement adequat d'aquestes llengües.

AGILITAR TRÀMITS PER PAL·LIAR EL DÈFICIT DE PROFESSIONALS

Les sol·licituds de reconeixement del títol d'especialista seran analitzades i avaluades per un comitè d'experts adscrit com a òrgan assessor al Ministeri de Sanitat i Consum. Aquest comitè, que es reunirà "com a mínim amb una periodicitat mensual", estarà compost per diferents membres que seran designats per la Direcció General d'Ordenació Professional, Cohesió del SNS i Alta Inspecció, amb la missió d'"agilitar els tràmits per donar una resposta ràpida a les necessitats de professionals", van assenyalar des de Sanitat.

En el cas que aquest informe sigui "negatiu", una vegada estudiat l'expedient i l'historial del sol·licitant, el procediment es donarà per acabat. Mentrestant, si l'informe inicial és "positiu", la norma preveu un "període de pràctiques" per verificar que el sol·licitant "ha adquirit les competències professionals, clíniques i comunicatives necessàries per exercir com especialista a Espanya", cita el projecte.