Set particulars han enderrocat les seves construccions il·legals a Mallorca des de l'any 2003 per ordre del Consell

Actualizado: miércoles, 13 agosto 2008 19:22

La recaptació de les sancions per projectes urbanístics il·legals no arriba al 30 %

PALMA DE MALLORCA, 13 d'agost (EUROPA PRESS)

El Consell de Mallorca ha culminat des de l'any 2003 set demolicions de projectes urbanístics construïts il·legalment, quatre de les quals han tingut lloc en 2008, i totes elles van ser executades pels propis infractors una vegada notificada l'ordre d'enderroc. Es tracta d'una xifra molt baixa si es té en compte que a Mallorca existeixen entre 70 i 80 construccions il·legals.

En roda de premsa, la consellera de Territori, Maria Lluïsa Dubon, va explicar que el Consell va seleccionar una quinzena d'immobles il·legals per procedir a la seva demolició aquest any, "amb la finalitat d'accelerar el procés" i, d'aquestes, en queden vuit per demolir, actuació que, probablement, tingui lloc aquest any.

Les set realitzades fins ara s'han produït a Andratx (2), Algaida, Sant Llorenç des Cardassar, Búger i Deià. Les sancions que s'imposen als infractors són, segons va apuntar la consellera insular, superiors al milió d'euros anuals, tot i això, la seva recaptació "no arriba al 30 %".

Dubon va remarcar el "canvi de consciència" produït a la societat mallorquina sobre els temes de disciplina urbanística i va destacar altres accions que contribueixen a aquesta variació com els primers passos de la creació de l'Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial o els convenis amb els ajuntaments de Consell i de Santa Eugènia per a la cessió de les competències d'inspecció a terra municipal.

Així, Dubon va parlar de la necessitat de "prevenir" en temes de territori ja que es tracta de "l'assignatura pendent de Mallorca".

D'altra banda, la consellera es va referir als processos jurídics "molt llargs" que comporten els expedients de demolició, cosa que "canviarà", segons va afirmar, amb la posada en marxa de l'Agència prevista per principis del proper any. A més, va destacar que "si es fa medicina preventiva" i s'eviten aquest tipus de construccions "difícilment arribarem a contenciosos administratius".

Alhora, va remarcar que cal que les Administracions facilitin molta més informació als ciutadans perquè no realitzin infraccions "per desconeixement".

Les quanties de les sancions depenen, segons va detallar la cap de secció de Disciplina Urbanística, María José Hauf, del tipus de terra i de la mida de la infracció. Algunes de les més elevades ha estat de 600.000 euros, va exemplificar Hauf.

PLA TERRITORIAL DE MALLORCA (PTM)

Preguntada sobre la campanya que el GOB va anunciar ahir que iniciarà amb l'objectiu de modificar el Pla Territorial de Mallorca (PTM), Dubon va sostenir que, ja que es troba en període d'exposició pública, "valorem de manera positiva totes les aportacions".

Alhora, va remarcar que únicament porten un any de legislatura de manera que "en queden tres més" i "hi ha molts d'altres temes més importants ara mateix". Tot i això, va sostenir que "la idea és fer una revisió en més profunditat de les Àrees de Reconversió Territorial".

D'altra banda, va indicar que un dels objectius del Consell és "posar en valor els espais singulars" de l'illa que "poden suposar un canvi de model econòmic i turístic" de Mallorca, cosa que podria comportar una "via per desestacionalitzar el turisme, que no passi pels camps de golf", va concloure.