Thomàs considera que va quedar "molt patent" que els metges i infermers que es van manifestar ahir estan vinculats al PP

Actualizado: jueves, 2 abril 2009 16:49

El conseller de Salut confirma el cessament del gerent de Son Llàtzer per "pèrdua de confiança"


PALMA DE MALLORCA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha considerat avui que va quedar "patent" que els metges i infermers que es van manifestar ahir dimecres a la Plaça d'Espanya de Palma estan vinculats al Partit Popular (PP), al qual l'interessa "generar un conflicte al carrer" i, en aquests moment, "utilitza la llengua catalana" i al col·lectiu sanitari per fer-ho.

Concretament, Thomàs va exposar, en declaracions realitzades als mitjans de comunicació al terme de la inauguració d'una jornada sobre autisme al col·legi Oficial de Metges de Balears (Comib), que "queda ben patent qui havia allà, ciutadans i ciutadanes que s'identifiquen amb un posicionament polític respecte a la llengua" i que "se senten vinculats a la posició del PP, ara mateix, sobre la llengua", ha dit.

El conseller ha recordat que han estat els populars els quals van aprovar l'Estatut i la Llei de Normalització Lingüística, que regulen l'entrada de funcionaris en l'Administració Pública Balear, i en els que es basa el decret aprovat ara pel Govern. I, si el PP "vol sortir d'aquest marc legal", el va invitar que també rebutgi la Constitució i les legislacions que va aprovar en el seu moment.

També ha recordat Thomàs que el Consell Consultiu diu que qualsevol persona que opta a una plaça de funcionari ha de "demostrar coneixements de llengua catalana" i, per tant, es tracta d'un "requisit, no un mèrit", sense el qual, no es pot accedir al lloc. Tot i que ha matisat que, en el cas de la Salut, es preveu una excepció respecte a altres professions, que, pel que sembla, els professionals consideren insuficient.

Una circumstància que es deu al fet que "tenim coneixement més que suficient de la realitat del sector" i que es tradueix en una rebaixa del nivell de domini del català exigit, ja que, mentre a qualsevol altre opositor a la Comunitat Autònoma es li demana el C, que implica coneixements importants de la llengua, en aquest cas basta el B --bàsic-- i, a més, dóna un termini de dos anys per demostrar aquest coneixement.

Així, el conseller de Salut i Consum ha assegurat que "és un decret de portes obertes", perquè "qualsevol persona de qualsevol Comunitat Autònoma pot venir a optar una plaça de funcionari estatutari" i "com es fa d'únic és reconèixer el dret que tenen els residents a Balears a expressar-se en català, si ho estimen oportú", va manifestar.

REUNIÓ DEL PATRONAT

En un altre sentit, el conseller va confirmar en les seves declaracions el cessament del gerent de l'Hospital Son Llàtzer, Carles Ricci, per "pèrdua de confiança", després de ser condemnat per un jutjat de Palma dilluns passat, 27 de març, a un total de tres mesos de presó i inhabilitació especial per a l'exercici de la seva professió durant aquest període de temps, per considerar-lo responsable d'un delicte contra els treballadors fa deu anys.

Vicenç Thomàs ha explicat que el patronat que governa Son Llàtzer es reunirà avui i debatrà la qüestió, tot i que va avançar que la Conselleria que dirigeix ja ha anunciat el cessament de Ricci, de qui, d'altra banda, ha destacat la seva "capacitat de gestió" durant els 20 mesos que va estar al capdavant del centre hospitalari i, a més, ha expressat que la seva opinió sobre el gerent és "positiva" en realitat.

Cap recordar que els fets pels quals Carles Ricci ha estat condemnat es remunten a 1998, en la seva etapa com a director gerent de la Fundació Hospital de Manacor. I tenen la seva causa en un accident, una fuga d'òxid d'etilè en la cambra d'esterilització del centre, que va suposar que Inspecció de Treball tanqués la sala en febrer de l'any 2000, al no haver estat solucionat el problema en els dos anys que van passar, posant en perill els treballadors que exercien les seves funcions laborals allà.