Thomàs destaca que les noves tecnologies, com la Història Clínica Digital, són un camí de "no tornada"

Actualizado: martes, 16 junio 2009 18:47

MADRID, 16 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicens Thomàs, ha destacat avui que la introducció de les noves tecnologies en els serveis sanitaris, com el desenvolupament de la Història Clínica Digital, és una "camí sense retorn" perquè permet crear instruments que beneficien al ciutadà, al professional i a l'administració.

Així ho va exposar després d'assistir a l'acte inaugural 'Fòrum Europa Salut-e-Health organitzat per l'Institut Europeu de Salut i Benestar, on ha assegurat que les noves tecnologies suposen "una revolució de les més importants de la medicina moderna", a l'eliminar tota una sèrie de dificultats en la prestació del servei i en la gestió del mateix.

Sobre la Història Clínica Digital, Thomàs ha emfatitzat que s'està treballant amb el País Valencià en el desenvolupament de l'experiència pilot, liderat pel Ministeri de Sanitat i Política Social, per avançar en la "interoperativitat" dels serveis sanitaris.

El conseller ha remarcat que en una societat globalitzada "no tindria sentit" que la informació clínica "es quedi en un només territori", davant de la qual cosa ha considerat important establir un flux comunicatiu entre les comunitats, perquè aquesta iniciativa "va a favor dels ciutadans" que es desplacin en el futur.

A més, ha afegit que per a l'experiència pilot, que en el cas de les Balears es desplegarà a la localitat d'Inca, es té previst aproximadament 4,5 milions d'euros, tot i que també pot haver altres partides per aplicar a aquest programa.

EINES SANITÀRIES NECESSÀRIES

Thomàs ha indicat en la seva intervenció que tant aquest programa, com la recepta electrònica i les iniciatives de telemedicina desplegades en la comunitat, són "instruments" i "eines" incorporació de les qual és "obligatòria" en el sistema sanitari.

"No són projectes tecnològics, són projectes sanitaris en els quals cal aplicar tecnologia perquè puguin beneficiar-se els ciutadans i els professionals", ha afegit el conseller de Salut, qui va recalcar la bona acollida que ha tingut la recepta electrònica a les illes.

Thomàs ha afegit al seu torn que aquestes noves eines que incorporen les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) introdueixen "millores" en la seguretat i en l'atenció sanitària al pacient, que beneficien per exemple a les consultes efectuades en l'Atenció primària.

Mentrestant, el director general de l'Agència de Qualitat del Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat i Política Social, Pablo Rivero, ha afirmat avui que, a nivell nacional, es podria fer el desplegament definitiu de la història clínica i la recepta electrònica en 2010.