La trama de frau fiscal a Eivissa utilitzava més de 300 societats diferents per eludir l'ingrés de quotes

Actualizado: miércoles, 2 junio 2010 14:02

MADRID/EIVISSA, 2 Jun. (EUROPA PRESS)

L'Agència Tributària, en col·laboració amb Policia Nacional, Inspecció de Treball i la fiscalia anticorrupció, ha informat avui que la trama de frau fiscal desarticulada a Eivissa i vinculada a "una important cadena d'hotels" (Playa Sol) amb establiments a Eivissa, Mallorca i Praga utilitzava més de 300 societats diferents, que canviaven constantment de domicili, per no ingressar les quotes a l'Impost de Societats ni a l'IVA.

Segons ha concretat el Ministeri d'Economia i Hisenda en un comunicat, el grup va adquirir en els últims deu anys quaranta establiments hotelers amb un valor de mercat d'aproximadament mil milions i el possible frau a Hisenda superaria els 14 milions d'euros.

El principal responsable del frau és l'administrador del grup Playa Sol, Fernando Ferré, contra qui el titular del Jutjat d'Instrucció número 4 d'Eivissa va dictar ahir ordre de detenció provisional sense fiança, a petició de la Fiscalia Anticorrupció.

A Ferré se li imputen els presumptes delictes de frau fiscal, frau a la Seguretat Social i delicte contra els drets dels treballadors per haver sotmès als seus utilitzats a condicions laborals il·legals.

El frau es va realitzar dins d'"un important conglomerat hoteler" que gestiona més de 70 hotels a Eivissa, Mallorca i Praga, que explota més de 10.000 llits, ha precisat la nota.

Aquest grup tenia un volum de negocis, segons els touroperadors, pròxim als 36 milions d'euros anuals. Tot i això, no va ingressar quota alguna corresponent a l'Impost de Societats ni a l'IVA.

Per eludir la tributació usaven més de 300 societats diferents, a les quals canviaven constantment el domicili, dificultant adjudicar el benefici empresarial a qualsevol societat. Hisenda calcula que les quotes defraudades superarien els 7.500.000 per a l'Impost de Societats i 7.000.000 per a l'IVA.

Paral·lelament a l'explotació dels hotels, entre 2001 i 2010 el grup de societats va adquirir 40 hotels amb un valor de mercat pròxim als mil milions d'euros. Per a aquesta adquisició es va constituir un alt nombre de societats participades per altres societats andorranes, que van aportar elevades sumes de divises per al finançament, donant-se així un possible delicte de blanqueig de capitals o autoblanqueig.

DELICTE CONTRA ELS TREBALLADORS.

A més, el Ministeri detalla que Inspecció de Treball ha detectat múltiples delictes a gran escala contra els treballadors i frau en les quotes de la Seguretat Social, ja que el grup va constituir diverses empreses de treball temporal a la República Txeca per contractar treballadors de nacionalitat romanesa, que treballaven de manera irregular als hotels.

La 'operació tro' té el seu origen en un informe de denuncia de l'Agència Tributària, presentat a la Fiscalia Anticorrupció a Madrid. Per part seva, la Inspecció de Treball va comunicar a la Fiscalia d'Eivissa la possible comissió de delictes de tràfic il·legal de mà d'obra i de frau a la Seguretat Social

En l'operació, feta l'últim cap de setmana de maig del 2010, han participat 26 funcionaris de l'Agència Tributària, set inspectors de Treball, dos fiscals anticorrupció, la Fiscalia d'Eivissa i la Brigada de Delictes Econòmics de la policia Judicial de les Balears.