UM proposa que la sobreocupació dels habitatges sigui considerada com una infracció molt greu

Actualizado: miércoles, 13 octubre 2010 16:00

Els nacionalistes presentaran 22 esmenes al projecte de la Llei d'Habitatge


PALMA DE MALLORCA, 13 Oct. (EUROPA PRESS) -

UM proposarà, mitjançant una esmena, que la Llei d'Habitatge consideri la sobreocupació dels habitatges com una infracció molt greu i que, per tant, comporti una sanció d'entre 15.001 i 60.000 euros.

Aquesta és una de les 22 esmenes que els nacionalistes presentaran al projecte de llei, que s'està tramitant actualment al Parlament, i que aquest dimecres han estat anunciades en roda de premsa pel president de UM, Josep Melià.

Melià ha assenyalat que el projecte de llei defineix el concepte d'habitatge sobreocupat, si bé ha puntualitzat que no preveu "una reacció proporcional a la gravetat" del cas. En aquesta línia, van a proposar que s'atorgui potestat als ajuntaments per actuar davant d'aquests casos, que són, segons la seva opinió, les institucions que tenen major capacitat per controlar-los i actuar sobre aquesta qüestió.

Alhora, UM plantejarà en les seves esmenes que la sobreocupació d'habitatges de protecció pública sigui considerada a la Llei com causa de desnonament.

Un altre dels apartats del projecte de llei sobre el qual UM presentarà esmenes és el que fa referència als habitatges desocupats. En aquest sentit, Melià ha explicat que el projecte assenyala que es considera com una infracció molt greu que es mantingui un habitatge desocupada durant més de dos mesos.

Segons l'opinió dels nacionalistes, aquest punt peca d'"un excessiu intervencionisme per part de l'Administració" i que, fins i tot, va "contra el dret de propietat". Per aquesta raó, Melià ha precisat que plantejaran en una esmena l'eliminació d'aquest article.

D'altra banda, el president uemita ha indicat que una altra de les esmenes anirà orientada cap als requisits del silenci administratiu. Melià ha explicat que tots els habitatges protegits tenen dues qualificacions, una provisional i una altra definitiva.

En els dos casos la llei preveu que es considerarà silenci administratiu si la Conselleria d'Habitatge no contesta dins el termini determinat i que, per tant, s'atorgarà la qualificació que competeixi. Tot i això, marca com requisit que no vagi contra l'ordenament jurídic.

UM proposarà en una esmena l'eliminació d'aquest requisit a l'entendre que suposa "un impediment al silenci administratiu" i que si l'administració no contesta d'aquí al seu termini la qualificació de l'habitatge cal produir.

(HAURÀ AMPLIACIÓ)