USO reitera que la vaga general arriba "tard i malament" i remarca que no marxarà al costat dels sindicats convocants

Actualizado: viernes, 25 junio 2010 18:37

El sindicat creu que el moviment sindical i el diàleg social tenen "part de la responsabilitat" de l'actual situació al mercat laboral


PALMA DE MALLORCA, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Unió Sindical Obrera (USO) de les Balears ha reiterat avui que la vaga general convocada per al pròxim 29 de setembre per UGT i CCOO arriba "tard i malament", ja que està prevista per a 100 dies després de l'aprovació de la reforma laboral, i, en aquest sentit, ha remarcat que la tercera força sindical del país anirà a l'atur pel seu compte "amb les seves propostes i el seu pensament propi".

El secretari general d'USO a Balears, David Díaz, ha assegurat avui en roda de premsa que "mai s'ha vist" que es convoqui una vaga general per més de tres mesos després de l'aprovació d'unes mesures, pel que ha remarcat que l'atur de finals de setembre està "mal plantejat".

En aquest sentit, Díaz ha assenyalat que USO, que avui ha fet una assemblea de delegats a Palma per analitzar el contingut de les mesures del Govern espanyol, ja s'ha dirigit als sindicats majoritaris per demanar que la vaga es convoqui abans i que sigui semblant a la d'Itàlia, prevista per a la setmana que ve, o la de França, que s'ha produït ahir després de la congelació de les pensions per part del Govern francès.

El secretari general d'USO a les illes ha afirmat també que el moviment sindical i el diàleg social "no han servit per a res", ja que, després de dos anys, ha donat com "únic fruit" un Acord Interconfederal de Negociació Col·lectiva per congelar els salaris.

Així, ha afegit que "part de la responsabilitat" de l'actual situació la tenen els sindicats i aquesta "espècie" de diàleg social.

Per tot això, Díaz ha insistit que el sindicat al qual representa farà la seva pròpia convocatòria de vaga i que ho farà "per responsabilitat", tot i que no acudirà a la manifestació conjunta amb les altres centrals "ni a Balears ni a la resta de l'Estat". "No volem un tros de pancarta", ha explicat.

Alhora, el portaveu d'ÚS a Balears ha assenyalat que CCOO té una "responsabilitat" davant de la resta del moviment sindical, i que "el que no pot ser" és que es discrimini a la tercera força sindical, que té el 10 % de la representativitat, en el moment de seure a buscar solucions.

OPOSICIÓ A LA REFORMA LABORAL

Així, aprofundint en el contingut de la reforma, aprovada el passat 16 de juny pel consell De ministres, Díaz ha reiterat que "atenta contra els treballadors amb treball estable i amb drets", ja que permet substituir-los per treballadors amb contractes d'aprenentatge.

Segons el secretari general d'USO a Balears, les mesures que pretén adoptar el Govern espanyol propiciaran una "més gran desregulació" de les condicions laborals del mercat de treball, ja que "només" serviran per abaratir els acomiadaments, el que genera una situació "molt difícil" amb vista a l'ocupació estable.

A l'assemblea de delegats celebrada avui a la capital balear va estar present també el secretari confederal d'Acció Sindical d'ÚS a Espanya, José Vía, que ha assegurat que "sobren motius" per a una vaga general, una mobilització que, segons ha recordat, la central venia reclamant des del 23 de gener del 2009.

Durant una pausa en les intervencions, Via ha assegurat la "més gran" raó per la qual convocar una vaga general és la xifra d'aturats, que supera ja els 4,6 milions en tot el país.

Alhora, el responsable estatal d'Acció Sindical ha afirmat que el ministre de Treball de l'executiu central, Celestino Corbacho, està demostrant una "ignorància supina" a l'afirmar que amb la reforma no es retallen els drets dels treballadors ni s'abarateix l'acomiadament.

Per la seva banda, Manuel Zaguirre, exsecretari general d'USO i director de Sotermun (ONG promoguda pel sindicat), ha recordat que la "immensa" majoria dels treballadors del món estan "mil vegades pitjor" que els d'Espanya, per la qual cosa l'organització que dirigeix exigirà a les centrals que reivindiquin al Govern que no retallada les ajudes als països subdesenvolupats.