Actualizado 17/08/2009 20:08 CET

Agro.- La CHE confirma la presència del musclo zebra a Utxesa (Lleida) i suspèn la navegació

BARCELONA, 17 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha confirmat avui l'expansió del musclo zebra més enllà del riu Ebre, amb la detecció contrastada de larves d'aquest mol·lusc a l'embassament d'Utxesa (Lleida), cosa que ha comportat la classificació d'aquest com a embassament de Tipus C --amb presència confirmada del musclo-- i per tant ha quedat suspesa temporalment la navegació en les seves aigües.

La classificació de Tipus C en embassaments de la conca de l'Ebre exigeix la desinfecció de qualsevol embarcació quan entra i després de sortir de l'aigua, per evitar així la propagació de les larves. Utxesa no disposa de cap instal·lació per fer l'esmentada desinfecció, ha informat avui el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) en un comunicat.

La CHE ha comunicat els resultats a la Generalitat i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que el control de les espècie invasores és competència de les autonomies, i a l'empresa Endesa, propietària i responsable de l'explotació del pantà, després d'un segon mostreig que es va fer el 12 d'agost.

L'ACA ja va confirmar fa menys d'un mes la presència d'aquest musclo a Utxesa (Lleida), al canal de Serós, com a resultat d'un mostreig en totes les conques catalanes que evidenciava una vegada més la presència del mol·lusc als pantans de Flix i Riba-roja (Tarragona), així com al tram de l'Ebre.

La CHE porta mesos alertant de l'expansió d'aquesta espècie de mol·lusc no comestible i altament invasor, després de detectar-lo en aigües del pantà de Talarn, al riu Noguera Pallaresa, i al de Rialb i Sant Llorenç de Montgai, al riu Segre, afluents de l'Ebre.

El musclo zebra, procedent del Mar Negre i del Mar Caspi, perjudica el funcionament de les centrals hidroelèctriques i canals de reg, perquè obstrueix captacions i conduccions d'aigua, i des de la seva detecció a l'Ebre, fa anys, res ha frenat la seva expansió. L'ACA, per part seva, assegura que aquesta espècie encara no ha estat detectada en cap pantà de les conques internes de Catalunya.

La companyia elèctrica Endesa, que opera les hidroelèctriques de Mequinensa, Riba-Roja i Flix, a l'Ebre, va comunicar al maig que la plaga li va costar més de 2 milions d'euros durant els últims anys i, tot i haver aplicat mesures com la substitució de les reixes fixes en conduccions d'aigua per d'altres de mòbils que es poden netejar, encara no s'ha trobat la solució per frenar la plaga.

Europa Press Comunicados Empresas