O Carballiño (Ourense) saborea a súa festa do polbo, unha tradición con 60 anos de historia, con miles de visitantes

Un grupo de persoas comen polbo na festa do Carballiño.
Rosa Veiga - Europa Press
Publicado: domingo, 14 agosto 2022 20:36

   O goberno local calcula que en toda a fin de semana gozaron do evento máis de 100.000 persoas, que consumiron 80.000 quilos de polbo

   OURENSE, 14 Ago. (EUROPA PRESS) -

   O Concello ourensán do Carballiño celebrou a súa festa do polbo, unha tradición con 60 anos de historia. O día grande, coa comida popular no Parque Municipal, foi este domingo, pero en toda a fin de semana o goberno municipal estima que gozaron do evento máis de 100.000 persoas consumindo case os mesmos quilos de polbo: ao redor de 80.000.

   Este sábado non foi a excepción. Desde primeira hora da mañá, miles de persoas achegáronse até o Parque Municipal da localidade para gozar da preparación do prato estrela do municipio na súa festa grande, declarada leste mesmo ano de Interese Turístico Internacional.

   "Temos uns amigos galegos que estaban moi insistentes con que probásemos o polbo do Carballiño, así que aproveitando que estabamos en Sanxenxo hoxe collemos o coche e achegámonos", comentaron Paula e Mateo, unha parella madrileña que pasaba o día no Parque Municipal.

   Trátase só dunha das múltiples mostras porque familias enteiras acudiron á vila a recuperar unha tradición anual que levaba dous anos sen poder celebrarse.

   Avós e netos volveron a compartir racións de polbo no recinto, aínda que mantendo os principios de prevención e cautela, por iso aínda que en edicións anteriores o recinto albergaba máis de 1.200 persoas este ano limitouse a 800 comensais. Para manter o control debían sacar unha entrada previa que lle permitía acceder ao recinto.

   "A nós foinos imposible comprala, cando chegamos á cola xa nos dixeron que se venderon, así que llo estamos collendo ás pulperas a modo de tapas", foi unha das explicacións dun grupo de amigos que degustaban as racións nun dos bancos do parque.

   E é que ademais do recinto oficial había ao redor dunha trintena de postos, doce restaurantes e máis casetas servindo menú para aqueles que se achegan a probar a tradición carballiñesa.

UN "ÉXITO" QUE SE REEDITA CADA ANO

   Así, como cada ano as protagonistas foron as pulpeiras, que non dubidaron en aclarar o éxito do polbo do Carballiño. "Logrouse ao longo de moitos anos, moito traballo, moito esforzo e moita pelexa por ser os mellores", apuntaron, sinalando como claves "a materia prima, coñecer os tempos de cocción e de repouso e o aderezo, e iso conséguese cos anos", ademais de, "por suposto cunha dose de agarimo que fai que non saiba como noutros lados".

   Non só veciños e visitantes non quixeron perderse a recuperación desta tradición, tampouco personalidades políticas, culturais e sociais de toda a comunidade autónoma como o presidente do Parlamento de Galicia, Miguel Santalices; o conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña; ou a responsable de Turismo de Galicia, Nava Castro.

   A todos eles dirixiu o seu agradecemento o rexedor municipal, Francisco Fumega, quen pronunciou un discurso no que celebrou "a existencia deste precioso parque municipal no que conmemoramos o sesenta existencia desta festa gastronómica".

   Deste xeito, reivindicou "ás verdadeiras protagonistas, ás persoas e ás sagas familiares que non só son partes esenciais da historia da festa da vila e do municipio, senón que fixeron posible estes 60 anos de historia ocupando un lugar destacado nas celebracións gastronómicas de toda Galicia e España".

"SÍMBOLO E FONTE DE RIQUEZA"

   "Esta festa comezou como unha reunión de amigos e agora é un símbolo e unha fonte de riqueza para O Carballiño", resumiu Fumega, quen tamén tivo tempo para pensar nas próximas edicións e foi claro, "para o futuro profesionalizar aínda máis a Festa do Polbo".

   "Isto non é unha cousa menor, beneficia ao Carballiño, a Ourense, a Galicia e por que non?, a España", afirmou pola súa banda o presidente do Parlamento, Miguel Santalices, convidando o consumo de polbo "polas vantaxes e polos beneficios que achega" e "sobre todo a gozalo nunha festa como esta".

   Pola súa banda o conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña, aproveitou a súa visita para enxalzar o papel dos veciños do Carballiño durante a pandemia. "Chegamos a falar de modelo O Carballiño e chegamos a impolo naqueles concellos onde a incidencia superaba certos valores", rememorou.

   "Teño que dicir que neste concello a colaboración por parte de veciños e goberno municipal foi excelente, creo que foi unha das claves pola que galegos e galegas conseguimos superar eses anos duros", indicou.

   Deste xeito, fixo fincapé en "a prudencia e no 'sentidiño' á hora de gozar das marabillosas festas como esta".

   Na mesma liña, mostrouse a responsable de Turismo, Nava Castro, pondo en valor que a cita teña a declaración de Interese Turístico Internacional, posto que "non só sitúa ao Carballiño e Ourense no mapa". "Sitúanos a todos cun produto que é un gran embaixador", proclamou.