El 15 % de la població de Mallorca té por de volar

Actualizado 16/6/2008 15:51:30 CET

PALMA DE MALLORCA, 16 de juny (EUROPA PRESS)

Un 15 % de la població mallorquina, dos punts per sobre que la mitjana nacional, té por de volar segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) en col·laboració amb el departament de Psicologia d'USP Palmaplanas, trastorn que es pot manifestar en tres nivells diferents: sensacions físiques desagradables, pensaments negatius durant el vol i fugida de la situació temuda.

En un comunicat, USP Clínica Palmaplanas va detallar avui que aquest tipus de trastorn, que a nivell nacional afecta un 13 % de la població, incideix normalment en persones que són més ansioses i tenen major disposició a desenvolupar el problema.

Segons el coordinador de la Unitat de la por de volar de la clínica, Joan Miquel Gelabert, totes les formes d'aparició de l'ansietat estan relacionades dintre seu, factor que provoca que, moltes vegades, el malestar s'iniciï en una d'elles i després la persona acabi també sentint-lo de les altres dues formes. Així doncs, quan una persona va a l'aeroport i pensa que l'avió se'n va a caure, pot fer que se li acceleri el cor i que decideixi tornar a casa.

Una forma per permetre el procés de ruptura entre viatjar en avió i l'emoció negativa apresa és exposar-se de manera gradual a aquelles situacions que generen la por. Per aquesta raó, a través d'un programa de tractament assistit per ordinador que permet perdre la por de volar de manera gradual, la Unitat de la Por de volar d'USP Palmaplanas, ha fet possible que persones que pateixen aquest trastorn perdin la por de volar amb bons resultats amb un percentatge d'èxit entre el 80 i el 90 %.