Ajornada la primera prova de les oposicions del Cos de gestió de la CAIB

Publicado 28/11/2019 17:20:59CET
Examen, oposició, prova.
Examen, oposició, prova. - JCCM

   "No es pot garantir amb total seguretat que no s'hagi trencat la cadena de custòdia d'alguna documentació"

   PALMA DE MALLORCA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

   L'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) ha ajornat la primera prova de les oposicions del cos de gestió de la Comunitat autònoma, que estava prevista pel 14 de desembre, d'aquí a "dos o tres mesos" doncs actualment no es pot "garantir amb total seguretat que no s'hagi trencat la cadena de custòdia d'alguna documentació" utilitzada per al procés selectiu.

   Segons han explicat, l'ajornament ha estat sol·licitat pel tribunal encarregat de la gestió de les proves i, tal com han remarcat "en cap cas es pot considerar que aquesta documentació sigui un examen, ja que la prova encara no estava confeccionada".

   Des de l'EBAP han assenyalat que la documentació que es podria haver vist afectada pel trencament de la cadena de custòdia "és documentació prèvia o preparatòria de les proves".

   Així, detallen que el trencament de la cadena de custòdia podria haver suposat una exposició de documentació relacionada amb les proves a persones no interessades.

   Malgrat el succeït, asseguren que això "no afecta en absolut" a altres processos d'oposicions en marxa, ja que "cada procés és independent de la resta i els tribunals responsables també".

   Per a cada cos i cada prova s'elaboren preguntes 'ex profeso', procés que es fa mitjançant material independent per a cada cos. Fins ara, indiquen que no hi ha cap evidència que hi hagi hagut "una sostracció o intencionalitat en l'obtenció de la documentació". En cas que es comprovés algun tipus d'irregularitat, es prendrien les mesures oportunes.

   Amb això, expliquen que l'ajornament de les proves fins de "dos o tres mesos" és la "garantia necessària per poder elaborar nous materials i preguntes per a les proves del cos de gestió.

   Per l'EBAP, l'ajornament garanteix els principis d'igualtat, mèrits i oportunitats que tenen els aspirants a les proves i expliquen que davant qualsevol indici o possibilitat d'irregularitat o alteració del procés, l'única opció és tornar a començar tot el procés de redacció de les proves.

   La decisió presa pel tribunal d'aquest procés d'oposicions és compartida per aquest ens. Una vegada més, lamentem les molèsties que aquest fet pugui haver causat als opositors.

SINTTA DEMANA L'AJORNAMENT O SUSPENSIÓ

   Per part del Sindicat nacional de treballadors temporals de l'administració (Sintta) a Balears s'ha registrat un escrit davant l'EBAP per a que es procedeixi a l'ajornament suspensió de la prova "fins que s'acrediti que la base de dades de l'examen són noves i que es verifiqui que en la convocatòria" no s'han produït les mateixes irregularitats que les detectades pel tribunal del Cos de gestió.

   Des del sindicat també es vol conèixer de quina forma exacta ha estat compromesa la cadena de custòdia de la documentació relacionada amb el procés selectiu al Cos de gestió; quan han tingut constància de tal incidència i quin és la forma de custodiar els exàmens de les convocatòries dels processos selectius del Cos de gestió i Cos superior, amb el qual, segons expliquen, es comparteix el 95 per cent del temari.

   En aquest sentit, indiquen que s'ha produït "l'escàndol" amb l'oposició de gestió amb tres places, però la filtració de les preguntes serveix per a Superior que ofereix 52 places.

   També demanen que en el cas de custodiar els exàmens sota taquilles amb clau, els interessa que se'ls informi de quantes claus hi ha per a cada taquilla i quines persones concretes tenen una clau per al seu accés. I el mateix respecte a l'usb o suport informàtic en el qual s'emmagatzemen les preguntes.

   A més, recorden que "la negligència" d'un funcionari en la custòdia constitueix una infracció administrativa disciplinària i que els polítics "són els últims responsables de permetre unes oposicions irregulars".

   D'altra banda, reclamen que s'exclogui de forma immediata del procés selectiu als quatre aspirants admesos de forma condicional "per no disposar del certificat de català declarat com a vàlid a les bases generals i en la pròpia convocatòria del procés selectiu referenciat, ja que, tal com consideren, "podria tractar-se d'un cas de tracte de favor".

Contador