Actualizado 19/10/2009 22:05 CET

AMPL.- La crisi provoca un augment de la desconfiança empresarial durant la temporada turística del 2010, segons Gadeso

Els empresaris turístics de les Balears no veuen una sortida clara a la crisi a curt o mitjà termini

PALMA DE MALLORCA, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

La crisi econòmica ha provocat una disminució en 5,6 punts de la confiança que els empresaris turístics de les Balears tenen respecte a la temporada que ve turística del 2010, percentatge que supera a la reducció de 2,7 punts de la confiança empresarial experimentada en les mateixes dates de l'any passat, en relació amb la temporada del 2009.

Així, l'estudi reflecteix que els empresaris turístics de les Balears, sobretot, els relacionats amb l'oferta complementària, no veuen una sortida clara a l'actual situació de crisi econòmica a curt o mitjà termini, el que ha provocat un augment del seu pessimisme, respecte al pròxim any, tenint en compte, segons Gadeso, que la temporada d'aquest any no ha estat bona, al que cal afegir "una absència d'una reconversió seriosa i coherent del sector turístic".

Concretament, l'informe revela que la confiança ha caigut de manera significativa en 9,7 punts pel que fa a l'oferta complementària, sector que ha vist reduït el seu nivell de perspectives al llarg dels últims anys (-6,6 el 2007; -6,2 el 2008 i -7,2 el 2008).

Per la seva banda, aquest any ha estat el primer en el qual l'Índex de confiança dels empresaris d'allotjament turístic ha estat negatiu (-1,5 %), respecte a les seves perspectives per a la temporada que ve del 2010, tenint en compte que en els últims exercicis havia estat positiu (2,4 per a la temporada del 2007; 2,8 per a la del 2008 i 1,8 per a la del 2009).

Per illes, l'índex de confiança a Mallorca amb vista al 2010 se situa al -5,5, percentatge que s'eleva fins al -10 entre els empresaris d'oferta complementària i que es redueix fins al -1 en el cas dels propietaris d'allotjaments turístics.

Així, Gadeso apunta que les perspectives del sector de l'oferta complementària continuen amb la seva tendència a la baixa, si bé amb una major intensitat (-6,5 el 2007; -6 el 2008; -7 en 2009 i -10 en 2010), mentre que en determinades zones turístiques, segons Gadeso, es comprova l'existència d'una oferta "excessiva, repetitiva i obsoleta".

En aquest sentit, assenyala que "no es pot parlar de la reconversió seriosa d'una zona turística sense incloure l'oferta complementària". D'aquesta manera, es refereix no només a bars i restaurants, sinó també a tota una sèrie de productes i serveis oferts als turistes.

Pel que fa a l'allotjament, l'índex de confiança respecte a la temporada que ve turística 2010 és negatiu (-1), davant d'anys anteriors que ha estat positiu (2,5 el 2007; 3 el 2008 i 2 en 2009), el que confirma la dinàmica iniciada el 2008 amb un empitjorament molt significatiu.

Per la seva banda, la rendibilitat registrada a Mallorca en l'última temporada alta ha disminuït en un 3 % en els allotjaments, davant de l'augment de l'1 % el 2008, mentre que s'ha reduït en un 10 % en l'oferta complementària, respecte del -5 % el 2008.

MENORCA REGISTRA EL PITJOR CONFIANÇA

Respecte a Menorca, la confiança dels empresaris turístics se situa en -6,5, la més baixa de totes les illes, índex que se situa en -10 en l'oferta complementària i en -3 en els allotjaments. En el cas de la complementària, segons Gadeso, aquest índex no respon que hi hagi un excés d'oferta, sinó que aquesta "no es troba adequada a les demandes dels visitants, tant reals, com potencials.

En el que es refereix als beneficis de la temporada alta 2009, se situa en -5 a l'allotjament i -11 en l'oferta complementària, a causa de l'excessiva estacionalitat de la temporada alta turística a l'illa, el que dificulta la rendibilitat empresarial. Gadeso considera que una de les possibles solucions seria motivar a les companyies de baix cost per motivar al turisme espanyol, que necessita un sistema de transport "fàcil, accessible i relativament econòmic".

Finalment, pel que fa a les Pitiüses, l'índex global de perspectives també és negatiu (-4,8), tot i que el menor de tot Balears, situant-se en -0,5 en el sector dels allotjaments i -9 en l'oferta complementària, el que, segons el parer de Gadeso, obliga a "redissenyar determinades zones turístiques excessivament madures".

Per la seva banda, els beneficis de la rendibilitat empresarial a Eivissa i Formentera van disminuir en l'última temporada un 2 % a l'allotjament i un 3 % en l'oferta complementària.

.