Actualizado 08/09/2008 20:59 CET

Antich i Montilla signen demà el conveni per a la incorporació de les Balears a l'Institut Ramon Llull

PALMA DE MALLORCA, 8 Sep. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, i el de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, signaran demà, a partir de les 17.30 hores, el conveni que farà efectiva la incorporació de les Balears a l'Institut Ramon Llull (IRL).

A l'acte també estaran presents el conseller de presidència, Albert Moragues, el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís, Carod-Rovira, la consellera d'Educació i Cultura, Bárbara Galmés, el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens i el director de l'Institut, Josep Bargalló, entre d'altres autoritats.

El Consell de Govern del passat 5 de setembre va ratificar la modificació dels Estatuts del IRL, que van ser aprovats pels òrgans de govern d'aquesta entitat a final de juliol. Alhora, es va formalitzar la incorporació de la Comunitat Autònoma al consorci Institut Ramon Llull i es va aprovar la firma d'un conveni de col·laboració entre el Govern i la Generalitat de Catalunya per fer efectiva en la pràctica aquesta reintegració de les Balears en l'IRL.

Segons estableixen els nous estatuts, el Consorci del IRL tindrà tres òrgans de direcció: la junta rectora (que substituirà a l'actual patronat), el consell de direcció i la direcció de l'organisme, al front de la qual estarà Josep Bargalló. En els òrgans de direcció, on haurà una representació política paritària dels governs de Catalunya i Balears, també estaran presents l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut d'Estudis Balearics, la Institució de les Lletres Catalanes i la Xarxa d'Universitats Joan Lluís Vives.

Els estatuts també fixen que l'IRL mantindrà relacions de cooperació i colaboració amb la Fundació Ramon Llull, de la qual és patró fundador, i de la qual formen part Catalunya i el Principat d'Andorra, i a partir d'ara també Balears.

Antich va signar el passat 17 de desembre del 2007, al monestir de Cura, amb el vicepresident de la Generalitat, i el ministre portaveu del Govern del Principat d'Andorra, Juli Minoves, una declaració conjunta en què van modificar els Estatuts del Consorci Institut Ramon Llull perquè Balears es pogués incorporar en els òrgans de direcció corresponents en el mateix sentit de l'esperit fundacional que va crear aquesta institució en 2002.

Alhora, van acordar crear una fundació entre el Govern d'Andorra i el Consorci Institut Ramon Llull, amb seu institucional a Andorra, d'acord amb els respectius marcs legals i amb la finalitat d'aconseguir la màxima representativitat internacional de projecció de la llengua catalana.